Nieuws

Waarom de ransomwaremarkt exponentieel groeit

De ransomwaremarkt groeit aan een tempo van maar liefst 2.500% per jaar. Hoe komt dat?

Onderzoekers van de antimalwaredienst Carbon Black rapporteren dat er in 2017 maar liefst 2.502 procent meer ransomwaresoftware is verkocht dan vorig jaar. Carbon Black monitorde voor zijn onderzoek 21 populaire markplaatsen van de naar schatting 6.300 verkoopwebsites op het dark web. Dankzij deze marktplaatsen kan iedereen met een beetje geld zich ontpoppen tot een cybercrimineel, met een exponentiele groei van cyberaanvallen tot gevolg.

Kostprijs

Momenteel zijn er naar schatting 6.300 marktplaatsen op het dark web die ransomware verkopen, wat zich vertaalt naar meer dan 45.000 aanbiedingen. Wie snel geld wil verdienen, kan op één van deze websites terecht en voor 0,50 tot 3.000 dollar ransomware aanschaffen.

Aan lockscreen ransomware voor Android-toestellen ben je een dollar kwijt, terwijl gepersonaliseerde software mét broncode 1.000 dollar kost. De makers van deze ransomware bieden in verschillende mate ondersteuning en andere klantendiensten aan. Hierdoor is het verschil tussen ransomware en professionele software nog maar erg klein.

 

Overzicht van de 6 duurste ransomware.

Winstgevend

Waar cybercriminelen vroeger hun malware van begin tot einde zelf schreven, ziet Carbon Black dat er nu specialisaties ontstaan. Hackers kunnen elkaar anoniem ontmoeten op het dark web en daardoor samenwerken om goede ransomware te creëren. Eén cybercrimineel houdt zich bijvoorbeeld slechts met de encryptie van bestanden bezig, terwijl een andere hacker zich specialiseert in de distributie van malware.

Dankzij de toenemende vraag naar kwaadaardige software kunnen hackers aardig hun geld verdienen. Sommige verkopers van ransomware verdienen 100.000 doller per jaar door eenvoudigweg kwaadaardige software aan te bieden. Dat is meer dan het dubbele dan wat ontwikkelaars in Oost-Europa verdienen en verklaart waarom zoveel veelbelovende IT’ers hun talent voor ransomware inzetten.

Gemiddeld loon voor softwareontwikkelaars.

Bescherming

Ransomware is momenteel één van de populairste verdienmodellen van cybercriminelen, aangezien er veel geld mee te rapen valt. Bedrijven kunnen deze trend een halt toeroepen door hun netwerken beter te beschermen. Nog beter is echter om de cybercriminelen geen geld te geven wanneer je toch nog slachtoffer wordt van een aanval.

Toch blijkt uit het onderzoek van Carbon Black dat erg veel mensen bereid zijn om te betalen wanneer hun bestanden versleuteld worden. 59 procent van de ondervraagden geeft toe dat hij zou betalen wanneer cybercriminelen naar 100 dollar of minder vragen. Dat percentage zakt naar 29 en 12 procent wanneer er respectievelijk tussen de 100 en 500 dollar en meer dan 500 dollar wordt gevraagd.

Beveiligingmalwareransomware

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken