Nieuws

Hands-on F-Secure Sense: hebben IoT-toestellen bescherming nodig?

F-Secure biedt een toestel aan dat je IoT-apparaten moet beschermen. Hoe goed werkt Sense en heb je zo’n toestel wel nodig?

Deze week lanceerde F-Secure Sense in België. Sense kost 199 euro en is exclusief verkrijgbaar via Vanden Borre. Het toestel fungeert als een beveiligde router waaraan je al je slimme apparaten kan koppelen. F-Secure wil via deze weg IoT-toestellen bij consumenten beschermen.

Veilige router

In wezen is Sense een gewone router die wifisignalen uitstuurt en ontvangt. Het toestel van F-Secure ondersteunt 802.11ac en heeft een snelheid van 1.750 Mbps. Achteraan de router vind je vier gigabit ethernetpoorten terug. F-Secure steekt de router in een modern, wit jasje en voorziet het toestel van een LED-schermpje dat als digitale klok dubbel dienst doet.

[related_article id=”219824″]

Wat Sense speciaal maakt, is het feit dat het toestel alle verbonden apparaten beschermt tegen aanvallen van buitenaf. Door al je slimme toestellen aan het netwerk van Sense te koppelen, voorkom je dat een hacker zomaar je IoT-apparaten binnendringt. Via de bijhorende app hou je in de gaten hoeveel aanvallen en trackingpogingen Sense heeft tegengehouden.

De beveiliging van Sense verloopt via een abonnementsformule. Wanneer je de router in huis haalt, krijg je gratis één jaar bescherming. Daarna moet je 9,99 euro per maand betalen. Wie na een jaar geen abonnement neemt, kan Sense als gewone router blijven gebruiken. De extra beveiliging die het toestel van F-Secure speciaal maakt, krijg je dan weliswaar niet.

Na slechts enkele dagen stond het aantal trackingpogingen voor mijn smartphone al ver boven de 50.000.

Werking

De installatie van Sense is erg eenvoudig. Je plugt het toestel met behulp van een bijgeleverde ethernetkabel in je modem en drukt op de resetknop. De lichtjes aan de voorzijde van het apparaat knipperen enkele seconden, waarna ze een getal vormen. Dat getal gebruik je om de bijhorende app aan je Sense-toestel te koppelen. Vervolgens kan je de instellingen van Sense in de app aanpassen. De smartphone waarop de app staat, wordt automatisch met het netwerk van Sense verbonden. Je andere slimme apparaten moet je één voor één van netwerk veranderen. De app toont automatisch alle toestellen die hij in het Sense-netwerk vindt.

In de app zie je de algemene status van je netwerk. De app vertelt je hoeveel toestellen het beschermt en het aantal bedreigingen die werden geblokkeerd. Door op dat aantal te klikken, kan je in detail zien welke website werd geblokkeerd en wanneer.

Tik je op het aantal beschermde toestellen, dan zie je je slimme apparaten staan. Per toestel kan je gedetailleerde informatie bekijken, zoals het IP- en Mac-adres en de fabrikant. Bovendien kan je eveneens het aantal bedreigingen per apparaat bewonderen. Na slechts enkele dagen stond het aantal trackingpogingen voor mijn smartphone al ver boven de 50.000. Sense blokkeerde bovendien acht websites. Indien nodig kan je een website handmatig deblokkeren via de app.

Hoe dan ook doet Sense dienst als voorlichting.

Nodig?

Sense doet wat het belooft. Het blokkeert verdacht netwerkverkeer en voorziet een degelijk wifinetwerk. Na een jaar moet je echter maandelijks 9,99 euro neertellen om van deze extra bescherming te genieten. Velen zullen zich dan ook de vraag stellen of deze bescherming wel echt nodig is.

F-Secure is alvast van mening van wel. “We testten twee IP-camera’s uit die door verschillende merken worden aangeboden en vonden 18 kritische bugs. Dat klinkt als erg veel, maar is jammer genoeg normaal in de IoT-business. Voor fabrikanten is het belangrijker om producten snel uit te brengen dan om veilig te zijn,” vertelt Dennis Shirrman, de Benelux Account Director van F-Secure.

[related_article id=”220540″]

Wanneer we naar securitynieuws van het voorbije jaar kijken, merken we dat Shirrman gelijk heeft dat IoT-toestellen verre van veilig zijn. Veel fabrikanten gebruiken eenzelfde wachtwoord voor al hun toestellen, waardoor de dingen eenvoudig te hacken zijn. Op deze manier kunnen cybercriminelen erg grote botnets creëren.

Aangezien IoT-fabrikanten er niet in slagen hun toestellen voldoende te beveiligen, kan een extern toestel zoals Sense soelaas bieden. Ook kan je zelf een groot deel van de problemen met slimme apparaten oplossen door handmatig de logingegevens van je toestel te veranderen. Hoe dan ook doet Sense dienst als voorlichting.

Beveiligingf-secureF-Secure Senseiot

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken