Europa ontpopt zich tot veilig terrein voor betwiste Initial Coin Offerings
Initial Coin Offerings (ICO’s) zijn vooral in Europa erg populair. Dat blijkt uit onderzoek van durfkapitalist Atomico. ICO’s zijn constructies waarbij bedrijven een eigen cryptomunt verkopen om geld op te halen. Investeerders rekenen op het succes van het bedrijf en gaan er van uit dat de munt die ze kopen organisch in waarde zal stijgen. In tegenstelling tot klassieke Initial Public Offerings (IPO’s) waarbij een bedrijf naar de beurs trekt, hebben investeerders geen enkele garantie en krijgen ze geen inspraak binnen het bedrijf. Bovendien zijn ICO’s niet gereguleerd bij ons en lijken ze sterk mee te surfen op de populariteit van onder andere bitcoin, dat met zijn sterke waardestijging alle tekenen van een bubble vertoont.
Europa waarschuwde beleggers al voor ICO’s, maar andere landen zoals China en Korea gingen verder: ze maakten de praktijk illegaal. In de VS beslisten de bevoegde instanties dat ICO’s onder de wetgeving van de zogenaamde securites vallen, waardoor ze wel te maken krijgen met regulering. Het resultaat laat niet op zich wachten: bijna de helft van de bedrijven die geld ophaalden met een ICO zijn intussen op het Europese contingent gevestigd. Zwitserland en met name de stad Zug zijn erg populair. De helft van het Europese ICO-geld zit bij bedrijven die daar hun hoofdzetel plaatsten. Het gaat om ongeveer 700 miljoen euro aan kapitaal. Ter vergelijking: de totale mark van door ICO’s opgehaald geld bedraagt volgens Reuters ongeveer 3,2 miljard euro, waarvan 900 miljoen verspreid zit over gans Noord Amerika.
[related_article id=”172243″]
Samen met Duitsland en Oostenrijk zit de grootste concentratie van ICO-kapitaal in Zwitserland, maar het volume aan door ICO’s onderhouden projecten is het grootst in Centraal en Oost Europa. Daar vind je maar liefst 162 start-ups.
ICO’s zijn erg populair bij investeerders die rekenen op snelle winst gezien de populariteit van cryptomunten. Ook start-ups zijn fan, aangezien de methode hen toelaat op een eenvoudige manier vrij van toezicht een startkapitaal te vergaren. Toch zijn ICO’s gevaarlijk. Zeker vanuit een investeerdersstandpunt is het erg risicovol om veel geld in een start-up te pompen wanneer er niets tegenover je investering staat.
https://www.smartbiz.be/nieuws/173263/europa-waarschuwt-voor-cryptogeldbubbel/