Microsoft lanceert kwantumprogrammeertaal
Microsoft heeft een programmeertaal klaar voor kwantumcomputers. Het bedrijf onthulde Q# en tools die programmeurs helpen om software te creëren voor kwantumcomputers. Verder rolt het bedrijf simulators uit waarmee je kwantumsoftware op een traditionele computer of via de Azure-cloud kan uitproberen.
Volgens experts is kwantumcomputing de toekomst. Bij deze technologie maak je gebruik van qubits in plaats van traditionele bits. Qubits werken met waarschijnlijkheden en kunnen daardoor gelijktijdig een 0 en een 1 zijn. Qubits bevatten bijgevolg meer informatie dan klassieke bits en kan je daardoor gebruiken voor complexe berekeningen snel uit te voeren.
Software
Jammer genoeg slagen wetenschappers er nog niet in een computer te maken die met qubits werken. Wanneer je qubits uitleest, vervallen immers de waarschijnlijkheden en heb je wederom te maken met klassieke bits. Onder andere Google en IBM staan echter al ver in hun onderzoek naar de toestellen, al spreken we dan wel over machines met een erg beperkte hoeveelheid qubits.
Microsoft is er daarentegen nog niet in geslaagd een werkende kwantumcomputer te creëren. Het bedrijf pakt het probleem daarom van de andere kant aan. In plaats van zich te concentreren op de hardware richt Microsoft zich op de software. Eenmaal onderzoekscentra krachtige kwantumcomputers kunnen kopen, is aangepaste software nodig. Q# en de simulators van Microsoft moeten hierbij helpen.
[related_article id=”171344″]
Concurrentie
Microsoft is echter niet het eerste bedrijf dat deze invalshoek gebruikt. Atos lanceerde deze zomer de Quantum Learning Machine; een machine die gespecialiseerd is om kwantumsoftware te verwerken. In combinatie met dat toestel lanceerde Atos aQasm (Atos Quantum Assembly Language). Deze taal vormt een ruwe basis waarop wetenschapper kunnen verder bouwen. Voorlopig blijft het afwachten welke kwantumtaal de harten van onderzoekers verovert.