Kaspersky vecht Amerikaanse overheidsban aan
Kaspersky Lab heeft een officieel verzoek ingediend om zijn verbanning in de Verenigde Staten ongedaan te maken. Een week geleden goot de Amerikaanse senaat een verbod op software van Kaspersky in een officiële wet: voortaan mag op computers van de overheid geen beveiligingssoftware van het Russisch bedrijf staan.
“Geen bewijs”
Kaspersky vecht die beslissing nu aan via een Amerikaanse rechtbank. Volgens het bedrijf is de aanname van de wet niet legaal verlopen omdat het bedrijf zelf geen stem had in het debat over zijn verwijdering en omdat de Amerikaanse regering geen onomstotelijk bewijs kon produceren van illegale praktijken. ” Het departement van defensie heeft de reputatie van Kaspersky Lab en zijn commerciële operaties beschadigd zonder enig bewijs dat het bedrijf iets fout heeft gedaan,” stelt oprichter Eugene Kasperksy.
De Russische antivirusfirma ligt al enige tijd onder vuur door argwaan vanuit de Amerikaanse regering. In de marge van de hetze over de beïnvloeding van de recente Amerikaanse presidentsverkiezingen door de Russische overheid en de mogelijke banden van president Trump met het land, werd ook de integriteit van securityfirma Kasperksy in vraag gesteld.
Argwaan
Enkele maanden geleden riep het Amerikaanse ministerie van defensie al op om te stoppen met het gebruik van Kasperksy-software. Niet veel later kwam er een beschadigend nieuwsverhaal aan het licht waarin het veiligheidsbedrijf werd beschuldigd van het stelen van software van de NSA. Kaspersky Lab heeft toegegeven dat het vetrouwelijke informatie van de inlichtingendienst in handen kreeg, maar dat dat per vergissing gebeurde.
[related_article id=”173072″]
Kaspersky heeft ondertussen stappen ondernomen om zijn reputatie terug op te poetsen. Als onderdeel van een globaal transparantie-offensief zal het de broncode van zijn software vrijgeven voor evaluatie door onafhankelijke experts.