Nieuws

Dit zijn de beperkingen van Windows 10 op ARM

Microsoft zette per ongeluk de beperkingen online van zijn besturingssysteem met mobiele architectuur. We zetten de belangrijkste beknottingen op een rijtje.

Op CES 2018 toonden een handjevol fabrikanten – waaronder HP, Asus en Lenovo – een laptop met een smartphonechip in hun behuizing. Deze laptops zijn vooral interessant omwille van hun ijzersterke batterij. Dat betekent niet dat alles vlekkeloos draait op deze computers. Microsoft plaatste een pagina met beperkingen van de ARM-versie online.

[related_article id=”222103″]

Ondertussen is de lijst terug verwijderd, zo schrijft WinCentral. Op de pagina staan nu tips voor ontwikkelaars die tegen problemen botsen bij het porten van hun software naar de nieuwe architectuur. Gelukkig biedt Google Cache soelaas: dankzij deze snapshot kunnen we nog even piepen wat Windows 10 op ARM kan en niet. De lijst is vooral interessant voor ontwikkelaars, maar ook als consument is het handig om te kijken waartoe de smartphonechips in staat zijn. Het is alvast duidelijk dat er nog heel wat werk aan de winkel is.

Geen 64-bit

Zo bekent de reus uit Redmond dat het OS nog geen 64bit-applicaties ondersteunt. Aangezien vele programma’s geen 32bit-varianten meer hebben, is dit een doorn in het oog voor vele software-ontwikkelaars. Microsoft plant om x64-apps in de nabije toekomst te ondersteunen, maar kan voorlopig nog niets beloven. Ook de x86-drivers werken overigens niet: voor ARM zijn ARM64-drivers vereist. Daardoor zou het kunnen dat sommige randapparatuur niet werkt.

[related_article id=”220831″]

Geen virtualisatie

Wil je experimenteren met Ubuntu in Virtual Box, of een programma in een veilige, virtuele omgeving openen? Helaas, dan laat je de ARM-chips beter links liggen. Voor deze technologie is immers Hyper-V vereist, en dat is niet compatibel met Windows 10 ARM. Applicaties die de de gebruikersinterface van Windows 10 finetunen, werken ook niet out-of-the-box. Deze programma’s moeten specifiek voor ARM gebouwd worden, omdat ze standaard niet via emulatie werken.

Geen gamingparadijs

Ten slotte zullen ook gamers op hun honger blijven zitten. Videospellen die draaien op DirectX 9 of lager kunnen niet geëmuleerd worden. Hetzelfde geldt voor games die gebruikmaken van OpenGL 1.1 (of nieuwer) of hardwareaccelleratie via OpenGL. Anti-cheat technologie is ook niet compatibel, waardoor bijvoorbeeld Counter-Strike niet zal werken.

32-bit64-bitarmbeperkingendirectxhyper-vopenglvirtualisatiewindows 10x86

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren