Strijdlustig Alcatel lanceert Belgisch offensief met 18:9-telefoons voor iedereen
“Onze nieuwe line-up kan je vergelijken met het portfolio van BMW”, lacht Damien Bussiere. De product manager van Alcatel in Europa doelt op de naamgeving van de nieuwe reeks smartphones van Alcatel. Die verschijnen in drie categorieën: De 1-serie, de 3-serie en de 5-serie. Aan de drie kapstokken hangen verschillende telefoons, maar er loopt één rode draad door het hele productaanbod: de 18:9-schermratio. Alcatel heeft goed opgelet toen LG vorig jaar de 16:9-ratio verouderd verklaarde, en omarmt de langere smallere schermen met een passie. “De ratio laat je toe telefoons te hebben met een grotere schermdiagonaal, terwijl ze toch nog in je had passen”, illustreert Bussiere. Op MWC in Barcelona gaan we aan de slag met de ganse line-up.
1
Het resultaat van Alcatels enthousiasme is dat iedereen voortaan met een 18:9-telefoon kan rondlopen. De 1-serie bestaat uit twee variaties: de 1C en de 1X. De 1C is al beschikbaar voor 89 euro, voor de 1X betaal je 99 euro. Voor dat geld krijg je een telefoon met een relatief lage resolutie en een minder dan ideale kijkhoek, maar het ding ziet er aanzienlijk duurder uit dan het is en ligt dankzij de lange slanke verhouding beter in de hand dan eender welke andere smartphone onder 100 euro die we al konden vastnemen.
Dat is niet toevallig. Alcatel heeft moeite gedaan voor het design van al zijn toestellen, tot het goedkoopste toe. Het resultaat laat zich voelen: de scherp geprijsde budgettelefoon is niet overdreven dik en is in het geval van de 1C uitgerust met een aluminium behuizing in de plaats van het goedkope plastic dat we gewend zijn in deze prijsklasse. De 1X heeft dan weer een behuizing die Alcatel ‘suede’ noemt, en officieel wel van plastic is maar in de praktijk een aangename textuur heeft die ons nog het meest doet denken aan een steen. De textuur is echter niet wat de 1X zo interessant maakt. Alcatel zal de telefoon lanceren met Android Oreo Go, een afgeslankte versie van Android die niet alleen responsiever is, maar ook minder plaats in beslag neemt op het interne geheugen van het toestel. “Van 16 GB geheugen met standaard Android blijft voor de consument nauwelijks 8 GB over”, weet Bussiere, terwijl je met Android Go nog ongeveer 11 GB aan vrije ruimte ter beschikking hebt.
3
Boven de 1-serie zit de 3-serie. Die bestaat uit vier toestellen met prijskaartjes tussen de 100 en de 200 euro. Opnieuw is het 18:9 wat de klok slaat. Standaard model Alcatel 3, dat voor 149 euro over de toonbank gaat, heeft een 5,5 inchscherm met full HD-resolutie. Dankzij het zacht gecurvde design ligt het toestel uitstekend in de hand. De 3X is vrijwel identiek, al is het display met 5,7 inch groter en heeft de smartphone een tweede hoofdcamera. Die kan naar analogie met LG’s vlaggenschiptelefoons breedbeeldopnames maken.
Met een adviesprijs van 189 euro is de Alcatel 3V het duurste toestel uit de 3-reeks. De 6 inchtelefoon heeft een WQHD-scherm, wat in deze prijsklasse uniek is. Bovendien is ook deze telefoon uitgerust met een tweede hoofdcamera, al dient dit exemplaar niet om breedbeeldopnames te maken, maar om bokeh-effect te produceren. In een handvol markt en, waaronder de Belgische, lanceert Alcatel bovendien de 3C. Dat 6 inch full HD-toestel zal amper 119 euro kosten, en heeft als doel de nichemarkt van consumenten op een budget die op zoek zijn naar een telefoon met groot scherm aan te spreken. Alcatel weet uit ervaring dat die in ons land vrij groot is.
5
Tot slot kondigt het merk de Alcatel 5-reeks aan, met daarin op dit moment één toestel. Die telefoon zal 229 euro kosten. Daarvoor krijg je een slank, mooi en bijzonder premium aanvoelend toestel met als voornaamste onderscheidende kwaliteit een dubbele selfiecamera. De camera-app detecteert automatisch wanneer je een groepsselfie wil nemen, waarna hij overschakelt op de breedhoeklens. Natuurlijk kan je ook manueel wisselen.
We bepotelden ook deze smartphone al even, en kunnen bevestigen dat hij aanzienlijk duurder aanvoelt dan je zou verwachten. De Alcatel 5 is net als enkele varianten uit de Alcatel 3-reeks voorzien van Face Key-technologie. Daarmee kan je met behulp van gezichtsherkenning op je toestel inloggen. Alle toestellen behalve die uit de 1-reeks hebben bovendien een vingerafdruksensor aan boord. Daarmee kan je niet alleen je telefoon ontgrendelen, maar ook snel verschillende favoriete apps opstarten al naargelang de vinger die je scant. Dat klinkt leuk, al denken we dat het niet noodzakelijk sneller is om een app te lanceren door je pink op de vingerafdruksensor te forceren. Een volledige review van de Alcatel 5 volgt snel.
Alle toestellen zijn voorzien van Alcatels eigen camera-app. Die maakt het erg eenvoudig om meteen leuke foto’s te delen of collages te maken. Verder draaien de telefoons Alcatels eigen versie van Android, al verschilt die niet ingrijpend van de stock-versie. Je zal wel een handvol gesponsorde (maar nog niet geïnstalleerde) games in je applicatielijst moeten dulden.
Ambitie
Alcatel richt zich met de nieuwe line-up volledig op de consument die een stijlvol toestel wil, maar daar geen premium budget voor over heeft. Dat lukt volgens onze eerste indruk aardig. De nieuwe telefoons voelen stuk voor stuk duurder aan dan wat ze effectief kosten. Het is vooral langs die visuele lifestylekant dat de fabrikant de markt wil openbreken. Harde specificaties zijn minder een focus, al zijn alle telefoons competitief uitgerust voor hun prijsklasse. Denk aan MediaTek-SoC’s en camera’s tot 16 megapixel met een f 2.0-diafragma.
Alcatel, dat onderdeel is van TCL, profiteert voor deze line-up voor het eerst van de schermexpertise die dat bedrijf in huis heeft. Alle LCD-panelen worden door TCL geproduceerd, wat Alcatel in staat stelt 18:9-displays op volume te leveren aan een scherp prijspunt.
Corinne Bourbotte, country manager voor België en Luxemburg, hoopt dat de nieuwe line-up de harten van de budgetbewuste consument kan opwarmen. “Ons doel in België is om de omzet met 40 procent te laten stijgen, en het marktaandeel omhoog te krikken naar 4 procent”, klinkt het. Naast de vernieuwde line-up en een verhoogde visuele aanwezigheid in de markt, moeten partnerafspraken met telco’s dat ambitieuze doel helpen verwezenlijken.
Naar ons gevoel gaat Alcatel geen eenvoudige uitdaging aan. De smartphonemarkt is verzadigd, wat wil zeggen dat de fabrikant marktaandeel van iemand anders zal moeten stelen om te groeien. Onze korte tijd met de volledige nieuwe line-up doet ons echter geloven in de slaagkans van Alcatel. De toestellen zijn effectief verrassend stijlvol en afgewerkt, en lijken op het eerste zicht vlot en responsief te draaien. Dat maakt Alcatels 1-, 3- en 5-reeks theoretisch de juiste keuze in veel budgetscenario’s, al moet een uitgebreidere test nog uitwijzen hoe vlot de mooie toestellen op lange termijn blijven bollen.
Beschikbaarheid
De Alcatel 3C en 3V zijn vanaf maart beschikbaar. De Alcatel 5, 3 en 3X volgen in België begin april. De rest van de toestellen verschijnt begin mei. Het gros van de line-up zal in dualsim-uitvoering te krijgen zijn. Opslag varieert al naargelang het model tussen de 16 GB en de 32 GB, maar alle telefoons hebben ruimte voor een extra geheugenkaartje.