Polymeer in contactlenzen is sleutel voor batterijen die razendsnel opladen
Het opladen van elektrische toestellen kan soms erg lang duren, zeker als je aan elektrische wagens denkt. Daar komt binnenkort mogelijk verandering in. Een nieuwe technologische doorbraak maakt het in de toekomst mogelijk om een elektrische auto op te laden in enkele minuten.
Supercondensatoren
Onderzoekers aan de Britse universiteiten van Surrey en Bristol ontwikkelden een nieuwe soort van batterij die supersnel oplaadt. Dat meldt de universiteit van Surrey in een persbericht. De batterij werkt met supercondensatoren, een reeds bestaande technologie.
Nu duurt het soms ettelijke uren om de lithiumbatterijen in elektrische toestellen op te laden, maar door deze ontdekking zou dit in de toekomst veel sneller moeten verlopen.
Polymeer
Met supercondensatoren kan je toestellen snel opladen en geven ze bovendien ook sneller energie vrij dan de klassieke lithiumbatterijen. De technologie bestaat al decennia, maar was tot nu toe niet in staat om grotere hoeveelheden aan energie langdurig vast te houden in batterijen.
Dankzij een nieuw polymeermateriaal dat gebruikt wordt in de productie van zachte contactlenzen, hebben wetenschappers een supercondensator ontworpen die snel oplaadt en meer energie opslaat. Het zou gaan om een polymeer met ‘diëlektrische’ eigenschappen.
Energie-efficiënter
Het team achter de ontdekking is nog steeds aan het experimenteren met de opbouw van de batterijen, maar denkt dat het in de toekomst met de supercondensatoren een hogere energie-efficiëntie kan bereiken dan de huidige lithiumbatterijen.
Met de voorgestelde opslagwaarden kunnen ze in theorie de competitie met lithiumbatterijen aan. De uitdaging voor het team bestaat nu uit het duurzaam en goedkoop produceren van de supercondensatorbatterijen.