Nieuws

‘Verwijder Facebook’-zoekopdrachten bereiken hoogtepunt

Facebook-gebruikers zijn ontevreden over het privacybeleid van het sociale netwerk en ook op onze redactie merken we dat de vraag naar hoe je een Facebook-account verwijdert sterk toeneemt.

Na het uitlekken van geruchten over een van de grootste data-inbreuken ooit op sociale media, probeert Facebook de schade zoveel mogelijk te beperken. Tevergeefs. De zoekopdrachten voor ‘verwijder Facebook’ stijgen wereldwijd fors. Ook op onze redactie merken we dat een iets ouder artikel met de titel ‘Hoe verwijder ik mijn Facebook-account definitief?’ verrassend meer wordt gelezen de laatste dagen.

Met andere woorden, veel mensen zoeken op internet naar informatie over hoe ze hun Facebook-account verwijderen. De stijging is opvallend na het uitlekken van het dataschandaal waarbij persoonlijke gegevens van 50 miljoen Facebook-profielen werden gebruikt in de advertentiecampagne van Donald Trump voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Hoe verwijder ik mijn Facebook-account?

In 2014 schreef onze hoofdredacteur Dries Cludts een uitgebreid artikel over hoe je een Facebook-account verwijdert. Dat artikel doet het nu plots ontzettend goed volgens de website statistieken. Het artikel duikt op regelmatige basis op in de lijst van de meest gelezen artikels, maar zoals je kan afleiden uit de tweet van Dries op Twitter werd het artikel op enkele dagen tijd dubbel zo veel gelezen.

Facebook-gebruikers zijn ontevreden over de manier waarop het sociale mediaplatform omgaat met hun persoonlijke gegevens en verwijderen hun accounts. Ook op Twitter stijgt het aantal tweets met de hashtags #verwijderfacebook of #deletefacebook.

https://twitter.com/AldoW/status/976898480223514626

In de Verenigde Staten is het hek helemaal van de dam. Informatie van Google Trends, een platform dat bijhoudt hoe populair een bepaalde zoekopdracht is ten opzichte van andere momenten in de tijd, toont aan dat er meer zoekopdrachten zijn om ‘Facebook te verwijderen’ dan op eender welk ander tijdstip in de afgelopen vijf jaar.

Steeds meer influencers roepen hun volgers op via sociale media om Facebook te boycotten. Ook medeoprichter van WhatsApp Brian Acton roept zijn volgers via Twitter op om Facebook te verwijderen. “Het is tijd. #verwijderfacebook”, schrijft Brian Acton op Twitter. De tweet komt na een lange periode van geruchten over diefstallen van persoonlijke gegevens van Facebook-profielen, zonder de toestemming en medeweten van gebruikers.

Data-inbreuken

De geruchten over data-inbreuken op Facebook doen al een tijd de ronde, maar vorige week vrijdag onthulde Klokkenluider Christopher Wylie in een gesprek met The Guardian uit hoe Cambridge Analytica persoonlijke informatie gebruikte zonder toestemming. In samenwerking met Cambridge Analytica werden honderdduizenden gebruikers betaald om een persoonlijkheidstest af te leggen en zij stemden ermee in dat hun gegevens werden verzameld voor academische doeleinden.

Hoewel slechts een kleine 300.000 mensen effectief gebruik maakten van de app, liet het databeleid van Facebook toe om ook persoonlijke data van vrienden te bemachtigen. Cambridge Analytica verkreeg zo toegang tot informatie van zo’n 50 miljoen Facebook-profielen.

Verkiezingscampagne

De presidentiële verkiezingscampagne van huidig Amerikaans president Donald Trump deed beroep op Cambridge Analytica om toegang te krijgen tot die persoonlijke informatie die zonder toestemming werd gebruikt. Begin 2014 ontwikkelde het bedrijf een systeem om individuele Amerikaanse kiezers te targeten met gepersonaliseerde politieke advertenties.

Facebook bevestigt een onderzoek te starten naar apps die grote hoeveelheden data verzamelden in het verleden. Door middel van dit onderzoek willen ze achterhalen of er in het verleden mogelijk nog persoonlijke data misbruikt is. Mocht dat het geval zijn, zal Facebook zijn gebruikers inlichten.

cambridge analyticadata-inbreukprivavyverwijderen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken