Nieuws

Eerste indruk Huawei P20 Pro: slimme drieledige camera

Huawei stelt vandaag in Parijs een aantal nieuwe smartphones voor in de P-reeks. Wij konden al kort aan de slag gaan met de topper P20 Pro.

In tegenstelling tot Samsung besloot Huawei om zijn opgekrikte P-smartphonefamilie niet op Mobile World Congress (MWC) te lanceren, maar op een eigen persevenement in Parijs. Op de telefoonbeurs miste ik wat peper bij de fabrikanten, dus was ik uiteraard benieuwd of Huawei met iets spannender voor de dag zou komen. We zijn vandaag aanwezig in de hoofdstad van de liefde en konden het nieuwe vlaggenschip al kort even uitproberen. Hieronder lees je alles over de nieuwe P-reeks en mijn bevindingen van het paradepaardje in de stal, de P20 Pro.

iPhone X-ontwerp

[related_article id=”224198″]

Huawei lanceert vandaag drie nieuwe toestellen: de Huawei P20, P20 Lite en P20 Pro. De fabrikant gooit het ontwerp van de vorige generatie in de prullenmand en stopt zijn P-reeks in een nieuw jasje. De smartphonebouwer volgt de smartphonetrends van 2018: hun voorkant is uitgerust met een 18.7:9-paneel met bovenaan een ‘notch’. Een slimme manier om de schermranden zo dun mogelijk te houden zonder afstand te doen van de selfiecamera. Het is duidelijk dat Huawei, net zoals andere fabrikanten, zijn saus heeft gehaald bij Apple.

De iPhone X? Nee, de nieuwe Huawei P20.

Het topmodel beschikt over een 6,1-inch OLED-paneel met een resolutie van 2.240 bij 1.080 pixels. Het scherm ziet er helder en levendig uit, maar toch is het jammer dat Huawei niet koos voor een WQHD-resolutie. De standaard P20-versie en P20-lite moeten het stellen met respectievelijk een 5,8-inch OLED-paneel en een 5,48-inch LCD-paneel. Bij de P20 en P20 Pro is er vooraan nog ruimte voor een vingerafdrukscanner, terwijl die bij de goedkopere P20-lite naar de achterkant is verhuisd. Vooraan zit een camera van 24 megapixels zodat je naar believen Instagram-selfies kan nemen.

Niet twee, maar drie camera’s

De grootste verrassing zit echter niet vooraan, maar aan de achterkant. Best neem je het woordje ‘verrassing’ met een korreltje zout, want de afgelopen maanden regende het geruchten over de nieuwe smartphonefamilie. Zoals je kan zien op de foto’s beschikt de Huawei P20 Pro niet over twee, maar drie cameralenzen. De goedkopere modellen P20 en P20 Lite moeten het stellen met een ouderwets tweeledig camerasetje.

De nieuwe P20 Pro krijgt een paarse variant die er een beetje magisch uitziet.

Drie sensoren lijken overkill, maar eigenlijk is het een hele slimme zet van de Chinese fabrikant. Zo is hij nog steeds voorzien van een 40 MP-camera samen met een monochroom exemplaar van 20 megapixels om authentieke zwart-witfoto’s te nemen. Samen staan ze garant voor prachtige portretfoto’s met heerlijke bokeh in de achtergrond. Tot daar niets nieuws onder de zon, maar daarbovenop voorziet Huawei nog een derde 8 MP-telelens. Daardoor kan je tot drie keer optisch zoomen (en 5x hybride zoom), zonder dat je aan kwaliteit inboet. Want zeg nu zelf: de kwaliteit van ingezoomde foto’s op smartphones is altijd huilen met de pet op. Dankzij de zoomlens krijgen je foto’s geen ongewenste Lego-filter, maar kan je bijvoorbeeld een scherpe close-upfoto nemen van de kerktoren. In een demo-opstelling was ik positief verrast van de kwaliteit van de kiekjes, maar in een latere review leggen we de camera echt op de pijnbank.

De monochrome lens heeft een diafragma van f/1.6, terwijl de RGB- en telesensor het respectievelijk moeten stellen met een diafragma van f/1.8 en f/2.4. Je moet trouwens geen professionele fotograaf zijn om de nieuwe snufjes uit te proberen. Zoals Huawei het stelt kan zowel een technologiefreak als een conservatief omaatje met de camera overweg. De nieuwe zoomfunctie is namelijk niet enkel aanwezig in de geavanceerde cameramodus. Als je inzoomt, dan schakelt hij automatisch over op de telelens.

De Huawei P20 Lite heeft achteraan ‘amper’ twee cameralenzen en een vingerafdrukscanner.

AI maakt fotografie poepsimpel

Het gebruiksgemak van de camera wil de Chinese telefoonmaker doortrekken naar de verschillende features in zijn camera. Daarvoor zet Huawei stevig in op artificiële intelligentie, zoals al duidelijk was met de Mate 10 Pro. Dankzij AI hoef je geen kaas gegeten te hebben van allerlei technische termen om het perfecte shot te schieten. Maak je een prentje van een bloem of een plant, dan weet de camera dat en kiest hij de juiste modus. Met de nieuwe P20-reeks weet je smartphone zelfs dat het niet zomaar om ‘een stuk fruit’ gaat, maar dat er bijvoorbeeld een gele banaan ligt voor de lens. In principe krijg je zo de garantie dat je altijd de best mogelijke foto verkrijgt, maar je geeft zo wel een stuk autonomie uit handen. Wil je zelf de touwtjes in handen behouden, dan kan je nog altijd overschakelen op de geavanceerde cameramodus. Het hoeft bovendien niet lang meer te duren om een kiekje te nemen: volgens Huawei neem je een snelle snapshot vanuit een gedimd scherm in 0,3 seconden tijd.

De Huawei P20 Pro volgt de huidige smartphonetrends.

Huawei gaf tijdens de voorstelling een heuse tournée generale: de telefoonmaker trakteerde ons op allerlei softwaresnufjes. Voortaan kan de camera bijvoorbeeld dankzij AI de horizon rechttrekken of zal hij je waarschuwen wanneer niet iedereen op de groepsfoto staat. Het is ondertussen wel duidelijk dat alles kunstmatige intelligentie is wat de klok slaat. Dankzij ‘vierdimensionale predictive focus’ kan de software beweging detecteren zodat je gefocuste object of persoon altijd scherp blijft. Met de nieuwe superslowmotion-modus kan je beelden nemen aan 960 frames per seconde in 720p. Als keerzijde kan je wel maximaal één seconde in deze modus filmen, want anders raakt je opslag meteen vol. Een leuk speeltje, maar er was één iets dat me stoorde bij het testen. Je kan immers niet exact bepalen wanneer het vertraagde moment plaatsvindt. Vanaf je begint te filmen, bepaalt de AI wanneer ‘het moment van de waarheid’ plaatsvindt en schakelt hij over op superslowmotion-modus. Het lijkt me interessanter als je, tijdens het schieten van een filmpje, met een druk op de knop een ultrasloom fragment kan invoegen.

De meest baanbrekende software-feature in de P20 reeks? Maak kennis met ‘handheld long-time exposure’. Als fotograaf kan je de sterrenhemel in beeld brengen door een lange sluitertijd te hanteren, maar een beeld is enkel scherp wanneer je een statief hebt. Dankzij AI houdt de software het beeld stil zodat je geen tripod nodig hebt. In een demosetting kon ik al eens een donkere ruimte fotograferen, en het resultaat was bijzonder scherp.

Krachtpatser

Natuurlijk is er ook onder de motorkap gesleuteld. Zo beschikt het nieuwe vlaggenschip over de krachtige Kirin 670-chip met dedicated AI-processor (‘Neural Processing Unit’). Het paradepaardje beschikt over 6 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte, waar de P20 het moet stellen met 4 GB RAM. Ook zijn batterij krijgt een flinke upgrade: van 3.200 mAh naar 4.000 mAh. Dit zou zich moeten vertalen in een stevige accuduur, ook al is het softwarelaagje van Huawei een beruchte stroomvreter. Quick charge is van de partij en in tegenstelling tot zijn voorganger ondersteunt hij draadloos laden. Voortaan is hij eveneens water- en stofdicht volgens de IP67-norm. Dit betekent dat je hem gedurende een halfuur tot één meter diep onder water mag dompelen. Zijn softwaresausje krijgt ten slotte een upgrade van EMUI 8.0 naar EMUI 8.1 (met Android 8.1 Oreo).

Zo ziet de Huawei P20 Lite eruit.

De P20 Pro krijgt een prijskaartje van 899 euro; voor de standaard P20 (zonder driedubbele cameralens) en P20 Lite moet je respectievelijk 649 en 369 euro neertellen. De goedkoopste telg is per direct beschikbaar, en de P20 en P20 Pro liggen respectievelijk op 6 en 13 april in de schappen. In alle Belgische versies kan je twee simkaarten kwijt. Alle toestellen zijn in het blauw, zwart en goud beschikbaar, maar de twee duurste modellen krijgen er ook een unieke gradiëntkleur bij: ‘Twilight’, een soort blauw met paarse gloed. Huawei doet bovendien in samenwerking met Bose een extra interessant aanbod: als je de P20 Pro voor 16 april bestelt, krijg je er gratis een Bose Headset QC35 II bij ter waarde van 379,95 euro.

huaweimobielp20p20 litep20 proparijssmartphonetelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken