Nieuws

Vliegtuigbouwer Boeing slachtoffer van ransomware-aanval

Een vestiging van Boeing in Charlestone in South Carolina werd woensdag getroffen door een ransomware-cyberaanval. Het nieuws over de cyberaanval veroorzaakte paniek binnen Boeing en bij de klanten van luchtvaartmaatschappijen.

 
Boeing werd woensdag getroffen door het WannaCry-computervirus, maar tegen de avond meldden bedrijfsleiders dat de aanval met minimale schade werd vernietigd. Het WannaCry-virus buit een fout in Windows-software uit om toegang te krijgen tot het netwerk.
 
Hoofdingenieur bij Boeing Commercial Airplane Mike VanderWel stuurde een bedrijfsmemo de wereld in waarin werd opgeroepen tot ‘alle hens aan dek’. Het virus verspreidt zich snel uit North Charleston en ik hoorde net 777 (geautomatiseerde assemblagegereedschappen) mogelijk zijn neergehaald”, was te lezen in de memo van VanderWel.
 

Verspreiden

 
In eerste instantie werd gedacht dat het WannaCry-virus zich had verspreid naar andere vestigingen, maar die geruchten bleken niet correct. Als het virus in aanraking komt met gevoelige bedrijfsapparatuur had het zich naar vliegtuigsoftware verspreid.
 
De verklaring die in de middag verscheen bood weinig informatie.”Ons centrum voor cybersecurity-operaties heeft een beperkte inbraak van malware vastgesteld die een klein aantal systemen trof”, blijkt uit de nota. “Er zijn correcties toegepast.”
 
Tegen de avond vroeg Boeing om kalmte. “We hebben een eindoordeel gemaakt”, meldt het hoofd van communicaite Linda Mills aan The Seattle Times. “De kwetsbaarheid was beperkt tot een paar machines. We hebben softwarepatches geïmplementeerd.”
 
“Voor zover wij weten,” zei Linda Mills. “De crisis is voorbij en de aanval heeft geen grote schade aangericht.” Ook eerdere geruchten over een verdere verspreiding van het WannaCry-virus werden de kop ingedrukt in de persmededeling. “Er was geen onderbreking van het 777-jet-programma of een van onze andere programma’s.”
 

Noord-Korea

 
In december 2017 legde regering-Trump de schuld voor het verspreiden van het WannaCry-virus bij de cyberterroristische eenheid van Noord-Korea. Via een kritieke Windows-kwetsbaarheid verspreidt het land het virus. Het WannaCry-virus verspreidde sinds eind mei wereldwijd problemen en varianten van het virus doken op in meer dan 150 landen.
 
Microsoft heeft patches uitgebracht om het beveiligingslek te dichten, maar bedrijven met gespecialiseerde bedrijfsapparatuur updaten de bestaande computersystemen niet frequent genoeg.

boeingbusinesscybercriminaliteitmicrosoftwannacry

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken