Zo controleer je of jouw Facebook-gegevens zijn gestolen
Facebook is deze week begonnen met het verwittigen van gebruikers wiens gegevens werden buitgemaakt door Cambridge Analytica, het databedrijf dat met behulp van een Facebook-app de gegevens van 87 miljoen gebruikers wist te bemachtigen.
Sommige gebruikers krijgen alvast een melding bovenaan hun nieuwsfeed te zien die hen de mogelijkheid geeft om te controleren of hun data werd gestolen. Zie je die boodschap nog niet, dan kan je ook gewoon naar deze link.
Cambridge Analytica wist in 2014 de gegevens van meer dan 87 miljoen gebruikers te verzamelen via de persoonlijkheidstest ‘This is your digital life’ die het als app op Facebook aanbood. Hoewel slechts een kleine 300.000 mensen effectief gebruik maakten van de app, liet het databeleid van Facebook op dat moment toe om ook gegevens van vrienden van gebruikers van de app te verzamelen. Het sociale netwerk heeft zijn beleid ondertussen aangepast om dit onmogelijk te maken.[related_article id=”210025″]
In België zouden slechts 8 mensen de test hebben ingevuld. In totaal kwamen de gegevens van 61.000 Belgen in de database van Cambridge Analytica terecht via (buitenlandse) vrienden die de app hebben geprobeerd. De gestolen gegevens zouden onder meer gebruikt zijn bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.
Het schandaal rond Facebook en Cambridge Analytica kwam enkele weken geleden pas aan het licht nadat klokkenluider Christopher Wylie, die betrokken was bij het vergaren van de gegevens, zijn verhaal deed tegenover The Guardian. Sindsdien zit Facebook in het oog van de storm en moet CEO Mark Zuckerberg vandaag verantwoording afleggen bij het Amerikaanse Congres.
Heel wat gebruikers overwegen door de gebeurtenissen bovendien om hun account te verwijderen. Hoe je dat precies doet, leggen we hier haarfijn uit. Houd je liever nog even vast aan je Facebook-account, maar wil je de informatie die Facebook over je vergaart beperken, dan kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een nieuwe browserextensie in Firefox.