Facebook beschrijft wat kan en niet kan op het sociale mediaplatform
Voor de eerste keer publiceert Facebook gedetailleerde richtlijnen over wat wel en niet is toegelaten op het sociale mediaplatform. In een document met een lengte van 27 pagina’s legt het bedrijf uit wat je als Facebook-gebruiker wel en niet mag plaatsen.
[related_article id=”223867″]Facebook is de laatste weken meermaals in de media gekomen door het falende privacybeleid. In de nasleep van het schandaal rond Cambridge Analytica, liet de sociale netwerksite weten dat het de toegang van app-ontwikkelaars tot persoonlijke gegevens van gebruikers verder beperkt.
Facebook paste zijn beleid eerder al aan, maar gaat nu nog een stap verder door ook de richtlijnen voor de community aan te passen. “Onze richtlijnen voor de community, die we blijven ontwikkelen, zijn richtlijnen voor hoe je mag communiceren op Facebook”, eindigt de inleiding. “Met deze gedachte vragen we leden van de Facebook-community om deze richtlijnen te volgen.”
Wereldwijde richtlijnen
“We erkennen hoe belangrijk het is dat Facebook een plek is waar mensen zich gesteund voelen om te communiceren, en we nemen onze rol in het voorkomen van misbruik op onze services heel serieus”, staat geschreven in de inleiding. “Daarom hebben we een set richtlijnen voor de community ontwikkeld waarin staat beschreven wat wel en niet is toegestaan op Facebook.”
De Facebook-richtlijnen zijn wereldwijd van toepassing op alle soorten inhoud en zodanig ontworpen om allesomvattend te zijn. “Het doel van onze richtlijnen voor de community is om te stimuleren dat mensen zichzelf kunnen uiten en het creëren van een veilige community. We baseren ons beleid op input van onze community en van experts uit branches als technologie en openbare veiligheid”, stelt Facebook.
Richtlijnen voor moderators
De bijgewerkte richtlijnen voor de community zullen de regels weerspiegelen die de 7.600 Facebook-moderators gebruiken om dubieuze berichten te beoordelen vooraleer deze van Facebook worden gehaald. In uitzonderlijke gevallen schakelen deze controleurs de lokale autoriteiten in.
[related_article id=”210025″]“Als we geloven dat er wezenlijk risico bestaat voor fysiek geweld of de openbare veiligheid rechtstreeks in gevaar komt, verwijderen we inhoud en accounts en werken we samen met de autoriteiten”, luidt de richtlijn over geweld en crimineel gedrag.
Het lezen van de richtlijnen geeft je een idee van hoe moeilijk de taak van een Facebook-moderator is. Deze mensen moeten aanstootgevend materiaal opsporen en onderscheiden van toelaatbare inhoud. Uiteindelijk moeten zij ook de knoop doorhakken en beslissen of inhoud de regels overtreedt, of niet.
Normen en regels
De normen en regels zelf veranderen niet, maar de uitgebreidere richtlijnen zorgen voor een verdere nuancering van de bestaande regels. Die nuancering moet aanstootgevende inhoud onder bepaalde omstandigheden toelaten op het platform en in andere gevallen verbieden. Bovendien onthullen de details ook interessante weetjes.
In de vroegere richtlijnen omschreef Facebook al dat het seriemoordenaars niet toelaat op het platform. De nieuwe richtlijn legt nu ook uit wie volgens Facebook een seriemoordenaar is, en wie niet. “We beschouwen een persoon die twee of meer moorden heeft gepleegd tijdens meerdere incidenten of op meerdere locaties een seriemoordenaar”, klinkt de richtlijn over gevaarlijke personen en organisaties.
Als Facebook-lid lees je best de richtlijnen voor de community door om op de hoogte te zijn van de bijgewerkte regels. Om het document te raadplegen, moet je inloggen op het platform.