MIT-onderzoekers ontwikkelen headset die gedachten omzet naar opdrachten

Binnenkort bestellen we taxi's enkel en alleen door aan de opdracht te denken. Onderzoekers van MIT ontwikkelden namelijk een headset die toelaat dat een computer je gedachten meteen kan omzetten in dergelijke opdrachten, zonder dat je die daarvoor eerst moet uitspreken.

 

Meet AlterEgo, een niet-invasief, draagbaar systeem dat werkt volgens een gesloten loop. Het apparaatje staat mensen toe om in hoge bandbreedte met machines, spraakassistenten, en diensten te converseren. Het enige wat je daarvoor moet doen is je gedachten in je hoofd in woorden omzetten. Het apparaat vangt van die hersenactiviteit elektrische signalen op via de spraakspieren.

 

Die signalen worden door vier elektroden in de hals en op de kin opgevangen en via bluetooth doorgestuurd naar een computer, die dan uiteindelijk analyseert welk signaal bij welk woord hoort. Zo ontcijfert AlterEgo precies onze gedachten, en handelt het er ook naar. Wanneer je dus bij jezelf denkt: “Ik wil een taxi bestellen”, zal het toestel zelf voor jou Uber contacteren.

 

 

 

Je tweede ik 

 

Mede-ontwikkelaar van het toestel, Arnav Kapur, wil met Alter Ego mensen en computers hand in hand laten gaan, zodat computing, het internet en kunstmatige intelligentie in de menselijke persoonlijkheid als het ware worden verweven tot een “tweede ik” – ergo de naam AlterEgo. Op die manier willen de MIT-onderzoekers naar eigen zeggen ook het menselijke cognitieve vermogen uitbouwen, en hopen ze met AlterEgo de natuurlijke extensie van ons eigen brein te hebben uitgevonden.

 

Maar daar zijn we nog lang niet: het AlterEgo-toestel is nog niet geavanceerd genoeg om een uitgebreid vocabularium te herkennen, zoals dat het geval is bij menselijke cognitie. Elke headset is zelflerend en moet ook getraind worden door de persoon die hem zal besturen. Het is een cliché, maar het oog wil ook wat, en op design schijnen de MIT-jongens niet sterk te hebben ingezet. Het toestel lijkt met zijn vier elektroden eerder op een alien die langzaam maar zeker beslag op je legt. Toch maar – de soms gênante – Siri?

brain-machine interfacebusinessmitWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren