De interconnectiviteit van de toekomst

De telefoon wordt al lang niet meer gebruikt om enkel te bellen, maar haar oorspronkelijke doel om mensen met elkaar te verbinden houdt stand. Morgen doen we dat wellicht niet meer door de hoorn van de haak te nemen, maar door middel van holoportatie. Say whut?

 

Telefoons worden steeds minder gebruikt voor hun oorspronkelijke doel, en steeds meer als manier om belevenissen te delen met andere mensen. De originele vorm van de telefoon werd uitgevonden door Meucci (en niet door Alexander Graham Bell) aan het einde van de 19e eeuw en was een vast exemplaar. Bell kaapte wel het patent op de telefoon weg van onder Meucci’s neus, vandaar dat we nog steeds zijn naam gebruiken wanneer we iemand ‘bellen’. Van de originele telefoon blijft vandaag nog maar weinig over. In de eerste plaats beschikken we nu over mobiele telefoons, die veel meer kunnen dan alleen maar oproepen verwerken.

 

In 1973 demonstreerde Motorola de eerste handheld phone, een gevaarte van 2 kilo. Het gewicht van een kleine baksteen dus, met vrijwel evenveel oog voor esthetiek. Midden jaren ’80 was ons netwerk nog 1G, binnen 2 jaar vanaf nu is dat al 5G, oftewel fifth generation. In 2000 kwam de eerste echte ‘smartphone’ op de markt (een Ericsson R380), in 2007 toonde Apple hoe het echt moest en werd de eerste iPhone gelanceerd. Vandaag zijn onze smartphones uitgerust met heel wat meer functies dan alleen de oproepfunctie. (bellen, wie doet dat trouwens nog?) Nu kan je met je telefoon ook berichtjes en foto’s doorsturen, die foto’s zelfs uitprinten(!), je smartphone opdrachten geven door middel van spraakherkenning en videogesprekken voeren. Onze smartphone maakt deel uit van onze dagelijkse realiteit. Maar beeld je eens in dat je die realiteit kan afstellen of uitvergroten?

 

Schijnvertoning?

Je hoeft het je zelfs niet meer in te beelden. In april 2017 werd er weer een stukje geschiedenis geschreven toen het Amerikaanse telecombedrijf Verizon samen met Korea Telecom een hologramtelefoongesprek voerde via een 5G netwerk. Tijdens de demonstratie hield de Korea Telecom-werknemer een gesprek met een Verizon werknemer in New Jersey, die dan verscheen als een hologrambeeld op een monitor in het Korea Telecomgebouw.

 

Volgens de twee bedrijven was het de eerste keer dat twee 5G end-to-end netwerken met succes met elkaar communiceerden. De beide netwerken werden ingezet op een spectrum van 28 GHz. Korea Telecom onderzoekt momenteel de mogelijkheden van het “hologrambellen” en wilt het uitbouwen tot haar belangrijkste 5G-dienst, samen met Sync View, 360-degree Live VR en Omni-view. Sync view zendt video’s van hoge kwaliteit in real-time uit door middel van een kleine camera, sensoren en mobile communicatie, terwijl bij de 360-live VR-technologie gebeurtenissen worden gefilmd en uitgezonden door 360-graden camera’s, gebruik makend van headsets. Omni-view laat gebruikers dan weer toe gebeurtenissen in een virtuele 3D-omgeving te beleven vanuit een standpunt van hun keuze. De diensten worden nader bestudeerd door de internationale raad van telecommunicatie. Aangezien de technologie berust op videobeelden, zouden er wel eens privacycomplicaties over kunnen ontstaan.

 

Een 5G netwerkverbinding is van cruciaal belang voor hologrambellen. Hologramtechnologie vereist namelijk een hoge datasnelheid enerzijds, en een lage latentie op wereldniveau anderzijds. Een woordvoerder van Korea Telecom vertelde the Korea Herald dat “3D-hologramoproepen gewoon standaard deel zullen uitmaken van de diensten die een 5G-netwerk aanbiedt.” Het is onduidelijk of ook Verizon de diensten wil aanbieden aan haar gebruikers; op dit moment leek voor het Amerikaanse telecombedrijf de hologramtest eerder een demonstratie van de mogelijkheden van 5G, dan een kans die ze ook actief willen najagen.

 

Koreaanse kapers op de kust

Hoewel Korea Telecom er als eerste telecombedrijf samen met Verizon in slaagde een succesvolle hologramprojectie tot stand te brengen, zijn verschillende internationale technologiebedrijven zoals Apple, Samsung, en Microsoft de 3D-hologramtechnologie nader aan het onderzoeken. De berichtgeving daarover is echter gehuld in de nevelen van goede PR. Apple laat zijn kans niet voorbijgaan en is inmiddels naar verluidt druk bezig met het ontwikkelen van de technologie. De technologiegigant had al in 2015 een patent vastgelegd voor haar eigen hologramtechnologie, de ‘interactive holographic display’ die 3D holografische beelden kan creëren door middel van lasers, en microlenzen en die hologramprojectie vanuit smartphones en tablets mogelijk maak. Facetimen met hologrammen zit er dus aan te komen, en binnen afzienbare tijd. De iets prijzigere Augmented Reality diensten van Apple zullen namelijk hand in hand gaan met de lancering van het eerste goed functionerende 5G-netwerk. Dat staat gepland voor binnen 2 jaar, in 2020.

 

Dat Zuid-Korea een speciale interesse heeft in hologramtechnologie, mag duidelijk zijn. Naast Korea Telecom zijn ook de Zuid-Koreaanse technologiegiganten Samsung en LG naarstig hun hologrammen aan het verbeteren. Zo is bekend dat ook Samsung werkt aan mobiele hologramtechnologie, die holografische 3D-beelden van ongeveer 13cm in de lucht kan projecteren. De smartphone waarop de hologramprojectie mogelijk zal zijn, zal 4 keer meer pixels hebben dan de 570 pixels van een Galaxy Note8. Meer pixels betekent uiteraard ook een betere beeldkwaliteit, wat van essentieel belang is om hologrambeelden in de lucht te projecteren. Hoewel Samsung’s lokale rivaal LG ook het fenomeen van hologramtechnologie onderzoekt, lijkt het concern aanzienlijk minder interesse te hebben in de futuristische technologie dan zijn concurrent.

 

Bronnen geven aan dat Samsung waarschijnlijk eerst de hologramtechnologie voor head-mounted displays zal lanceren vooraleer de mobiele hologramtoestellen uit de doeken te doen. Hologrambeelden die door middel van zo’n headset worden geprojecteerd vereisen namelijk veel minder data dan hologrambeelden die in de lucht worden geprojecteerd. Samsung bracht eerder al een virtual reality headset op de markt, namelijk de Samsung Gear VR, maar die is gericht op entertainment, en wordt niet gebruikt voor holografische telefoongesprekken. Zowel Samsung als LG houden het opvallend stil rond deze technologie, maar senior researcher aan het Zuid-Koreaanse Electronica en Telecommunicatie onderzoeksinstituut liet zich wel ontvallen dat; “de commerciële lancering van hologramtechnologieën mogelijk in 2021 zou zijn.”

 

Holoportatie

Aan de andere kant van de wereld, in Silicon Valley, zitten ze natuurlijk ook niet stil. Zo werkt Microsoft aan een technologie die ze zelf omgedoopt hebben tot ‘holoportatie’. Holoportatie maakt gebruik van 3D MoCap-technologie en van de Microsoft Hololens om zo personen te ‘holoporteren’ van de ene plaats naar de andere. De technologie kan live toegepast worden, maar ze kan evengoed gebruikt worden voor 3D-opnames die dan op een later moment afgespeeld kunnen worden. Blade Runner zat er dus nog niet zo ver naast. Voor een geslaagde holoportatie worden er camera’s rondom je gesprekspartner geplaatst, die dan toelaten om hem of haar van elke mogelijke invalshoeken vast te leggen. Dan wordt de eerste ‘vorm’ van het object vastgelegd, in een soort van grijzige blokjes. Daarna wordt er een duidelijkere vorm van het object uitgehouwen, waarna de data worden gecomprimeerd en overgebracht naar een andere locatie aan een redelijk hoge snelheid. Wederom onderstreept die technologie het belang van een gedegen 5G-verbinding met extreem lage latentie, aangezien het streamen van video’s op een 4G-netwerk soms al hemeltergend traag kan duren.

 

It’s a close call

Zullen deze technologieën ons wel dichter tot elkaar brengen? De tech boys van Apple en Samsung menen uiteraard van wel, maar hoe levensvatbaar is deze technologie echt? Een leuke gimmick, maar meer niet? Of is het dé communicatiemanier van de toekomst? Ook de woordvoerders van Korea Telecom zien het als the next step: “Door middel van een volledige holografische video-oproep, kunnen gebruikers een persoon in real-time in een verder gelegen gebied ontmoeten.” Ontmoeten? Vereist dat niet de feitelijke aanwezigheid van twee of meerdere personen? Geeft die technologie geen vals gevoel van nabijheid? Immers, je gesprekspartner mag dan wel dichtbij lijken, dat is hij helemaal niet. Dat kan een heel bevreemdend gevoel geven, zeker wanneer je de technologie niet enkel voor zakelijke maar ook voor privé-oproepen gebruikt.

 

Een hologram kan je trouwens ook niet omhelzen zoals je beste vriend. Hoe clichématig het ook klinkt; aanrakingen zoals een schouderklopje of een welgemeende omhelzing vormen de hoekstenen van onze menselijke interactie. Volgens een studie van de Association for Psychological Science zorgen omhelzingen voor een lager stressniveau en verhogen ze ons immuunsysteem. Een hologram schiet daar schromelijk tekort. Digitaal ontworpen nabijheid is namelijk niet tastbaar, en is daarmee bijna letterlijk een luchtkasteel. Het is misschien een goede innovatie voor het bedrijfsleven, waar CEO’s zonder moeite een board meeting aan de andere kant van de wereld kunnen bijwonen. Holografisch bellen in je privéleven brengt je niet dichter bij je vrienden. Een avondje pizza wel.

Applearbusinesshologramholoportatielgmicrosoftsamsungvr

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken