VS bouwt supercomputer en steekt daarmee China voorbij
In de Oak Ridge laboratoria, in de Amerikaanse staat Tenessee, zijn wetenschappers erin geslaagd om de krachtigste supercomputer tot nu toe te bouwen. ‘Summit’ werd gebouwd in opdracht van IBM en kan 200 miljoen miljard berekeningen doen in eén seconde tijd. Het gevaarte beschikt over 27.000 GPU chips van Nvidia en een aantal IBM Power9 Chips. Supercomputers waren een lange tijd minder hip in dit tijdperk van cloud computing en gigantische datacentra, maar zijn extreem nuttig bij het oplossen van heikele rekenkundige en algoritmische probleemstellingen.
De VS steken met Summit China voorbij, dat al sinds 2013 gewag mag maken van de krachtigste supercomputer ter wereld. Een vijftal jaar geleden bouwde Chinese wetenschappers namelijk de Sunway TaihuLight, waarmee het voor lange tijd recordhouder bleef. Later deze maand wordt de officiële ranking van supercomputers, de Top500, geüpdatet. Dan wordt de winnende plaats ook effectief bezegeld voor Summit.
Technologische slagkracht
Summit zorgt ervoor dat de Verenigde Staten meer technologische slagkracht krijgen en dus competitiever worden ten opzichte van andere landen als China. Supercomputers worden immers regelmatig ingezet voor defensieve doeleinden, zoals voor het bouwen van nucleaire wapens tot het ontwerpen van nieuwe vliegtuigen. Op die manier krijgt de Amerikaanse defensie weer een militair overwicht. Een jaar geleden publiceerde de Amerikaanse overheid nog een rapport waarin werd aangedrongen dat de staat meer zou investeren in supercomputing, om zo gelijke tred te houden met China op het gebied van nucleaire wapens en hypersonische vliegtuigen. Verwacht maar weer een twitterstorm van Trump over the greatness of America.
Deep learning
De nieuwe krachtpatser van Amerikaanse makelij is echter op meer vlakken belangrijk dan enkel de geopolitiek van computerkracht. Summit is met haar neurale netwerken namelijk ontworpen voor machine learning en deep learning. Een van die toepassingen van kunstmatige intelligentie is een programma waarbij een groot volume aan medische dossiers door de supercomputer worden ‘gelezen’ om zo een mogelijke link tussen genetica en kanker te leggen. Een ander programma zal dan weer proberen een link te leggen tussen genetische kenmerken en de aanleg tot drugsverslavingen. IBM zal daarbij ook een stapje verder gaan en deep learning toepassen op probleemstellingen in biologie en chemie.