Prijs bitcoin gekelderd na hack op cryptowisselkantoor
Paniek in bitcoinland! De prijs van de bitcoin is tijdens het weekend in elkaar gestuikt nadat de Zuid-Koreaanse cryptowisselkoers Coinrail werd gehacked. Coinrail bevestigde de hack in een tweet. (Wie houdt er anno 2018 immers nog persconferenties?) De prijs van ‘s werelds meest bekende cryptomunt staat nu op een bedroevend lage 6,627 dollar op de Luxemburgse cryptobeurs BitStamp, een schril contrast met de 20.000 dollar van december vorig jaar. Zuid-Korea is een van grootste handelscentra voor cryptomunten ter wereld en is de thuishaven van Bithumb, een van de drukst bezochte virtuele muntbeurzen.
Cold wallet
Coinrail zei in een latere verklaring dat haar systeem zondag was geraakt door cyberintrusie, en dat daarbij 30 procent van alle munten die op de beurs werden verhandeld, verloren zijn gegaan. Coinrail probeerde de schade nog in te dijken door te vermelden dat 70 procent van de reserves aan tokens en munten veiliggesteld zijn en reeds verplaats werden naar een cold wallet. Twee derden van de gestolen cryptomunten werden bevroren of konden worden ingetrokken. Coinrail verklaart de zaak nader te onderzoeken samen met een onderzoeksbureau en muntontwikkelaars. Ook andere cryptomunten leden onder de grootschalige hack.
Bitcoin verschilt danig van traditionele valuta; het heeft geen centrale bank, geen officiële staat of een centrale autoriteit die voor de munt garant staat. Bitcoin is een digitale munt en hoewel fans menen dat door haar eindige aanvoer de munt stabieler is dan statelijke valuta – die op elk moment kunnen gedevalueerd worden wanneer er geld wordt bijgeprint- is daarom niet geheel gevrijwaard van dergelijke inbreuken. Creditkaarten zijn echter ook niet altijd even betrouwbaar, zoals de wereldwijde crash van Visa op 1 juni aantoonde.
Schrijnend
De hack onderstreept het schrijnende tekort aan veiligheidsvoorschriften voor de internationale cryptobeurzen. Naeem Aslam van online ruilplatform ThinkMarkets maakt er zich in een interview met The Guardian sterk over dat er wel een einde is aan zo’n hacks. “Na elke paar maanden zien we steeds weer hetzelfde patroon dat zich uittekent. Dit is het resultaat van lakse regelgeving en de wetgever moet nu eenmaal actie ondernemen om de consument te beschermen.” De hack heeft duidelijk een golf van paniek teweeggebracht, en het is nog maar de vraag wat de impact op lange termijn zal zijn op de cryptobeurzen.