Amazon Fire TV sticks worden geïnfecteerd met Android virus
Amazon heeft de afgelopen jaren een hoop Fire TV ‘s en TV sticks op de markt gebracht voor de consumenten met het ‘eigen’ Fire OS. Dit OS is, al lijkt het misschien niet zo, gebaseerd op Android, om specifiek te zijn de AOSP code. De TV’s en TV sticks lijken nu kwetsbaar te zijn voor een Android virus gericht op het mijnen van cryptocurrencies.
Virus
Dat de Fire TV’s en TV sticks kwetsbaar zijn voor het virus blijkt uit een nieuwsbericht van AFTVnews. Het virus zou afkomstig zijn uit applicaties welke toegang geven tot pirated TV series en films. Wel moet erbij vermeld worden dat het virus niet enkel Fire-producten van Amazon kwetsbaar maakt. Aangezien Fire OS is gebaseerd op Android zijn alle toestellen die Android draaien kwetsbaar voor het virus.
Het gaat om een zogenaamde ‘worm’ onder de applicatienaam com.google.timer.timer, en een weergegeven naam ‘test’. Zodra de applicatie is geïnstalleerd zal deze beginnen met het mijnen van cryptocurrencies, waardoor de smartphone, of in dit geval de Amazon Fire TV of TV stick enorm traag wordt. Verder zal het virus ervoor zorgen dat video’s van tijd tot tijd automatisch stoppen en dat er met regelmaat de Android mascotte tevoorschijn komt in de applicatie.
Het virus kan zich gelukkig niet zomaar installeren. De meeste gebruikers hoeven zich dan ook geen zorgen te maken over dit virus. De applicatie maakt het immers nodig dat je ofwel ontwikkellaarsopties ingeschakeld hebt, of dat applicaties van onbekende bronnen geïnstalleerd kunnen worden. Het is aan te raden, mocht je apps gebruiken waarmee je pirated films en series kan kijken, om te controleren of ofwel je ontwikkellaarsopties opties of applicaties installeren uit onbekende bronnen uit staan.
Oplossing
Gelukkig gaat het om een virus welke zich niet enorm nestelt in het besturingssysteem. Er zijn dan ook een aantal mogelijkheden om de problemen ermee op te lossen. Allereerst kan een gebruiker proberen simpelweg de applicatie te verwijderen, en ook alle andere applicaties te controleren die geïnstalleerd staan. Blijft de applicatie echter terugkomen dan is het een goed idee om een systeemherstel uit te voeren. Let er dan wel op dat je alle gegevens op je telefoon extern opslaat, deze zullen verwijderd worden gedurende de reset.
Veruit de moeilijkste optie om het probleem op te lossen is het installeren van een bewerkte versie van het virus. Via het forum van XDA Developers kan er een stappenplan gevolgd worden om het probleem op te lossen. Hiermee haal je weliswaar niet de applicatie van je telefoon, maar het probleem is na het installeren van de bewerkte versie wel opgelost.