Nieuws

Microsoft-werknemers willen dat werkgever contract met ICE opschort

Meer dan 100 Microsoft-werknemers hebben een open brief ondertekend waarin ze protesteren tegen de samenwerking van Microsoft met de Amerikaanse immigratie- en douanehandhavingsdiensten. (ICE)

 

De Microsoft-werknemers zijn het oneens met het controversiële beleid van de Amerikaanse president Trump. Dat zorgt er recentelijk voor dat verschillende families die de grens met de VS hebben overgestoken nu van elkaar gescheiden worden. Zelfs Trumps ega, Melania, heeft daarover haar ongenoegen geuit, maar dat is misschien eerder een vorm van echtelijke tweespalt dan van politieke dissidentie.

 

 

Letter of Indignation 

 

De Microsoft-werknemers richtten zich specifiek tot hun CEO Satya Nadella, en luidt als volgt; “We zijn van mening dat Microsoft haar ethische verantwoordelijkheid moet opnemen en kinderen en families boven winst moet plaatsen.” De brief werd gepubliceerd in de New York Times en vertelt ons ook nog dat Microsoft een contract heeft met ICE waarbij het cloud- en ai-oplossingen biedt. “Wij weigeren om hieraan medeplichtig te zijn”, gaat de brief verder.

 

Microsoft antwoordde niet meteen op de brief. Naar eigen zeggen heeft de softwaregigant de Amerikaanse regering gevraagd een andere immigratiekoers te vragen. Microsoft liet wel weten dat er geen enkele van haar softwaretoepassingen ingezet worden bij de douane- en grensbeveiliging om kinderen van hun families te scheiden. Hoe Microsoft dat controleert is nog maar de vraag.

 

 

Algemene verontwaardiging 

 

De brief kadert in de algemene verontwaardiging die heerst binnenin de technologie-industrie omtrent het beleid van president Trump. Die hanteert momenteel een “zero tolerance” immigratiebeleid, waarbij kinderen van hun ouders gescheiden worden wanneer families op illegale wijze de grens naar de Verenigde Staten oversteken.  Zo werden verschillende kinderen al naar kampen gestuurd, een beeld dat internationale verbolgenheid teweegbracht, zelfs binnen Trumps eigen Republikeinse partij.

 

Ook Apple-CEO Tim Cook veroordeelt streng het beleid. “Immoreel”, noemt hij de koers van zijn president. “Families zijn de ruggegraat van onze samenleving”, voegde hij er nog aan toe. De CEO van Google, Sundar Pichai, vond de hele situatie “hartverscheurend”, en verzoekt de Amerikaanse regering om een “menselijkere oplossing” te vinden.

businessmicrosoftsatya nadellatrump

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken