Nieuws

Banken vanaf volgend jaar onderworpen aan testhackings

De testhackings komen er op vraag van de Nationale Bank en moeten de weerbaarheid van de IT-systemen van de banken controleren.

 

Het project kreeg de naam Tiber en is een ideetje van onze noorderburen. In Nederland loopt het project al sinds eind vorig jaar. In België keurde de Europese Centrale Bank pas in mei een kader goed waardoor plan Tiber nu ook in heel Europa mag uitgevoerd worden. België is daarbij een van de eerste landen dat na Nederland het nieuwe systeem zal uittesten, zo berichtte De Tijd.

 

De Nationale Bank is momenteel druk in de weer met het opstellen van een Tiber-team, dat de verantwoordelijkheid heeft om de testhackings goed te laten verlopen.

 

De tests zullen in het geheim plaatsvinden: de medewerkers van de bank zullen dus niet op voorhand op de hoogte worden gesteld wanneer er zich een nieuwe cyberaanval aandient. Gelukkig is er wel een controleteam die de boel in de gaten houdt in het geval er iets misloopt.

 

De aanvallen gebeuren overigens niet in een testomgeving. Om een zo realistisch mogelijke simulatie te garanderen, vinden de aanvallen plaats in de dagelijkse werkomgeving. De cyberaanvallen zullen de kritische infrastructuur van de banken viseren en zo bepalen of die wel voldoende bestand is tegen een echte cyberaanval.

 

Niet alleen banken, maar ook beursgenoteerde bedrijven vertonen interesse in ethische hackers. Zo hebben onder andere Bpost, Colruyt, Kinepolis en Telenet al een programma voor ethische hackers lopen.

bankenbusinessethisch hackenit

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken