Genetische montagetechnologie kan schade veroorzaken aan DNA
Nature Biotechnology pakt echter uit met een studie waaruit blijkt dat de technologie risicovolle schade aan het DNA kan veroorzaken.
De genetische schaar
De techniek werkt in feite als een schaar. Nadat de technologie eerst een specifieke DNA-sequentie heeft gelokaliseerd in een cel, verwijdert die het ‘foutieve’ genetische materiaal en wordt dat vervangen door ander genetisch materiaal.
Dat kan dus leiden tot onvoorziene mutaties in bepaalde cellen van menselijk DNA, maar ook in dat van muizen.
De recente inzichten hebben danige gevolgen voor gentherapieën die op basis van CRISPR / Cas9 ontwikkeld worden. Een andere studie wees vorige maand al uit dat het gebruik van de gentechnologie het risico op kankertumoren kan verhogen.
Genome glitches
Een team aan het Britse Wellcome Sanger Instituut in het Verenigd Koninkrijk beschreef hoe CRISPR tot glitches in onze genetica kan leiden.
Grote brokken DNA kunnen met de technologie namelijk zomaar verwijderd, omgekeerd of verplaatst worden.
Tot nu te werden de gevolgen van dergelijke ingrepen in het DNA “aanzienlijk onderschat”, aldus Allan Bradley, professor cellulaire genetica aan het Wellcome Sanger instituut.
Volgens Bradley is het erg waarschijnlijk dat bijgewerkte cellen achterblijven met een pathogeen letsel.
What about the mice?
Het gevaar bestaat er dus in dat die onvoorziene DNA-bijwerkingen ervoor kunnen zorgen dat er zich tumoren beginnen ontwikkelen in de cellen.
Dat zou wel eens een domper op de feestvreugde voor CRISPR kunnen zijn. De technologie was namelijk van plan om hemofilie, een zeldzame bloedstollingsstoornis, de wereld uit te helpen.
Hij biedt dan ook voorzichtigheid bij de toepassing van de gentechnologie op menselijke patiënten. Allemaal goed en wel, maar wat met die muizen?
Niets aan het handje
Startups die werken met CRISPR geneesmethoden doen de bevindingen als irrelevant.
Tom Barnes, topman bij Intellia Therapeutics, liet aan Genetic Engineering News weten dat de nieuwe paper ietwat “paniek zaait”, en dat het bedrijf “echt wel al eerder over het onderwerp had nagedacht.”
De aandelen van bedrijven die de technologie toepassen nemen ondertussen een flinke duik op de beurs.