Blauwdruk om vuurwapen te 3D-printen net niet gepubliceerd
3D-printers bestaan intussen al enkele jaren en we kunnen er alsmaar meer, grotere en complexere voorwerpen mee produceren, maar dit is niet risicovrij. Deze mini-fabriek voor in je woonkamer heeft dinsdag weer voor de nodige ophef gezorgd in de Verenigde Staten, waar een federale rechter op het randje de online publicatie heeft kunnen tegenhouden van blauwdrukken om vuurwapens te 3D-printen.
De man achter deze blauwdrukken, Cody Wilson, is geen onbekende in de wereld van het 3D-printen van vuurwapens. Wilson had in 2013 reeds een 3D-pistool (of ghost gun) gemaakt en had de plannen hiervoor online gezet, maar deze werden door Defensie meteen offline gehaald. Hij was echter al een tijd lang van plan om blauwdrukken voor een nieuwe ghost gun voor iedereen beschikbaar te maken op het internet. Tot gisteren leek het er sterk op dat hij in zijn opzet ging slagen en ons zou introduceren aan “the age of the downloadable gun”. De Amerikaanse rechter Robert Lasnik wist (gelukkig) net op tijd een tijdelijk verbod op te leggen, waardoor deze blauwdrukken niet openbaar gemaakt zijn.
Het grootste probleem van vuurwapens uit een 3D-printer is dat deze niet gecontroleerd worden door officiële diensten en bovendien niet traceerbaar zijn, zodat criminelen er makkelijk toegang tot hebben. Het bezit van een plastic (al dan niet thuisgemaakt) pistool is hoe dan ook illegaal in de VS. Lasnik haalde ook aan dat er 3D-printers ter beschikking staan in openbare ruimtes en hogescholen, waardoor de kans op onherstelbare schade zeer reëel is bij de publicatie van dergelijke bestanden. Wilson zelf ziet daarentegen het probleem van de zaak niet in en heeft naar eigen zeggen nog nooit een misdaad gezien waarbij een 3D-pistool gebruikt werd.
Momenteel kunnen alleen de meer geavanceerde 3D-printers betrouwbaar ghost guns produceren. De gemiddelde Amerikaan zal daarom niet meteen aan de lopende band geweren produceren in zijn of haar woonkamer, maar sommige 3D-printers in Amerikaanse hogescholen kunnen dit dus wel. De controverse rond deze ghost guns is alleszins nog lang niet voorbij en we gaan hier zeker meer van te horen krijgen de komende jaren.