Analisten voorspellen verdere daling NAND-geheugen per GB in 2019
NAND-geheugen is de afgelopen jaren behoorlijk in prijs gestegen. Dit had twee redenen, enerzijds waren er problemen bij de fabrieken van NAND-fabrikanten waardoor tekorten ontstonden. Anderzijds was er sprake van prijsafspraken tussen verschillende fabrikanten. Nu deze problemen zo goed als opgelost zijn is te zien dat de prijs weer terug is op het niveau van twee jaar geleden, een laagtepunt voor de prijs van NAND-geheugen. Jim Handy, een analist die zich al jaren bevindt in de semiconductor industrie, heeft nu een daling van prijs voorspelt tijdens het Flash Memory Summit.
De verwachting is dat in 2019 de prijs van NAND-geheugen zal dalen naar 8 cent per GB, een daling van 40 procent ten opzichte van de huidige prijs van 20 cent per GB. Deze daling in prijs zal ontstaan door de overcapaciteit die volgens Handy zal ontstaan. De vraag lijkt in de mobiele industrie niet enorm meer te stijgen, dit terwijl de productie van NAND-geheugen behoorlijk stijgt. De overproductie zorgt voor oplopende voorraden en een dalende prijs voor het NAND-geheugen. Overigens ging het bij de prijsstijging precies op dezelfde manier, er was daarbij een grote vraag, maar minder productiecapaciteit en voorraad.
Verdere invloeden
Niet enkel de productieoverschotten zullen leiden tot een daling in de prijs van NAND. Ook de productie van QLC-NAND zullen zorgen voor een daling in de prijs, dat geldt echter enkel voor het specifieke soort geheugen. Zodra fabrikanten van telefoons wisselen van TLC naar QLC zullen deze ook gaan profiteren van de lagere productiekosten.
Wat nu nog rest is de vraag hoe fabrikanten om zullen springen met de productie. Te veel voorraden houden is immers duur en zorgt voor dalende opbrengsten. Een mogelijkheid die Handy noemt als oplossing is de omschakeling naar de productie van DRAM, daarmee zou ook de prijzen van DRAM positief kunnen zijn voor de consumenten.