Facebook geeft gebruikers betrouwbaarheidsscore
Al een drietal jaar vertrouwt Facebook reeds deels op hun gebruikers wat betreft het aangeven van fake news. Als genoeg mensen een post aangeven als fake news dan zal deze doorgestuurd worden naar een team dat deze informatie controleert. Het blijkt echter een uitdaging te zijn om deze stroom aan rapporteringen bij te houden, dus heeft Facebook een soort van filter hiervoor ontwikkeld in de vorm van een betrouwbaarheidsscore.
Het bedrijf heeft niet alle informatie prijsgegeven die wordt opgenomen bij deze score, maar de basis is redelijk eenvoudig. Wanneer een gebruiker een post aangeeft als fake news en deze daarna ook daadwerkelijk foute informatie blijkt te verspreiden, gaat de betrouwbaarheidsscore van die gebruiker omhoog. Wanneer een aangegeven post volledig waarheidsgetrouw is, gaat de score bijgevolg naar beneden.
Het gebeurt namelijk frequent dat gebruikers posts aangeven die wel waar zijn, maar waarmee zij het niet eens zijn. Dit zet zich soms verder in het rapporteren van gehele pagina’s van bepaalde uitgevers. Ook deze gerapporteerde posts komen vaak onterecht aan bij de controleteams. Deze betrouwbaarheidsscore zou er dus voor moeten zorgen dat dit soort gerapporteerde berichten minder snel worden doorgestuurd voor professionele controle.
Sommige vragen blijven echter nog steeds onbeantwoord. Zo weten we niet welke andere factoren Facebook gebruikt bij het bepalen van de score en waarvoor deze exact gebruikt wordt. Wordt de score alleen toegepast bij de rapportering van nieuwsberichten of heeft deze nog toepassingen bij andere delen van het platform?