Google volgt je bijna overal
Een onderzoek van 55 pagina’s aan de Vanderbilt University heeft aangetoond dat Google ons werkelijk altijd volgt. Het onderzoek legde de focus op de passieve dataverzameling van het bedrijf. Dit wijst op de data die zij verzamelen wanneer je geen gebruikt maakt van hun producten. Vooral op Android-toestellen was deze passieve datacollectie groot.
Professor Douglas Schmidt had de leiding over het onderzoek en kwam te weten dat 2/3 van de data die Google op een gemiddelde dag verzamelt, behoort tot deze passieve collectie. Dit komt omdat het bedrijf kan linken met anonieme data van accounts terwijl deze niet ingelogd zijn of wanneer je in incognito-modus over het web surft. Dit is mogelijk door de opgeslagen advertentiecookies gelinkt aan de Google-accounts. Daarnaast versturen zowel alle Android-toestellen als toestellen met Chrome data naar Google, zelfs wanneer deze niet actief gebruikt worden. Het onderzoek toonde namelijk aan dat een vergrendeld Android-toestel met Chrome geopend op de achtergrond nog steeds locatiegegevens doorspeelde en wel zo’n 340 keer in 24 uur.
Het is niet de grootste verrassing dat Google ook op deze manier informatie van gebruikers verzamelt gezien de waarheid achter hun Locatiegeschiedenis werd onthuld. De hoeveelheid data die op deze manier wordt doorgestuurd, is wel verrassend groot. Ook opvallend is dat iPhones met Google-services opvallend minder het slachtoffer zijn van deze passieve dataverzameling. Zo geven Android-toestellen het bedrijf ook toegang aan hun locatiegegevens, terwijl dit bij een iPhone niet het geval is. Advertentiegegevens lijken daarentegen op geen van beide toestellen veilig te zijn.
Google zelf beweert dat dit onderzoek nergens op slaat en misleidende informatie bevat. Zo gaf het bedrijf aan dat het geen informatie uit de incognito-modus verzamelt en ook geen anonieme activiteit aan accounts koppelt wanneer gebruikers inloggen. Het bedrijft claimt ook geen anonieme advertentiecookies te koppelen aan accounts. Of deze informatie daadwerkelijk correct is, is niet meteen duidelijk. Het is alleszins wel duidelijk dat Google maar al te graag van onze gegevens snoept door hier en daar een paar kleine lettertjes in hun voorwaarden te verwerken. Maar die kleine lettertjes ga je mij niet al te snel zien lezen.