Wijzigingen omstreden Copyright-wetgeving goedgekeurd door Europees Parlement
Er speelt al langere tijd een debat over de Europese Copyright-wetgeving. Deze wetgeving zou volgens velen gewijzigd moeten worden om ook in de toekomst copyrights te kunnen beschermen. De Piratenpartij in het Europees Parlement is het hier echter niet mee eens, het zou namelijk een aantasting zijn op de vrijheid om verschillende vormen van content te delen, zelfs memes vallen onder de nieuwe wetgeving.
Aantasting copyright
Volgens de partijen die achter de vernieuwde privacywetgeving staan, is het voornamelijk belangrijk om de aantasting van copyright te voorkomen. Zo zouden de makers van verschillende soorten content momenteel nog niet voldoende beloond worden. Veel wordt namelijk zonder na te denken gekopieerd, en met wetgeving die achter lijkt te lopen, wordt daar vrij weinig handhaving op uitgevoerd.
De tegenstanders van de verandering aan de wetgeving brengen echter een geheel ander standpunt aan. De nieuwe wetgeving zal volgens deze groep het namelijk moeilijk gaan maken om zonder consequenties verschillende soorten content te creëren en te delen. Daarbij moet gedacht worden aan memes met aan copyright gelinkte logo’s en andere beelden. Daar blijft het echter niet bij, ook parodieën van bijvoorbeeld een nummer op YouTube zullen moeilijker zijn om te kunnen verantwoorden zonder een overtreding te begaan. Toch werd in Straatsburg voor de nieuwe wetgeving gestemd, zelfs met een ruime meerderheid: 438 voor en 226 stemmen tegen, de overige 39 stemmers waren niet aanwezig of hebben niet gestemd.
Artikel 11 en 13
De wijzigingen die Axel Voss, de verantwoordelijke Europarlementariër voor het vernieuwen van de Copyright-wetgeving, heeft uitgevoerd bevinden zich binnen artikel 11 en 13 van de gehele Copyright-wetgeving van de Europese Unie. Het opvallende aan artikel 13 is dat websites voortaan de content verspreid door haar gebruikers moeten controleren op een mogelijke schending van copyright. Dat zou dus betekenen dat het uploaden van afbeeldingen op onder andere Facebook een stuk beperkter zal gaan worden met deze nieuwe wetgeving.
Niet enkel Facebook zal hier grote gevolgen van ondervinden. Wat dacht je van alle video’s op YouTube, maar ook alle forums waar dagelijks afbeeldingen en andere vormen van content op terecht zullen komen. De vraag is hoe de Europese Unie het voor zich ziet dat bedrijven gaan voldoen aan de wetgeving zonder een leegloop in het budget.
Artikel 11 bevat ook nog altijd een eigenaardige wijziging. Het zou namelijk gaan betekenen dat online platformen nieuwsorganisaties moeten betalen voordat zij een link plaatsen naar een van hun artikels. Welke bedragen daarmee gemoeid zijn is niet bekend, maar het zou betekenen dat bedrijven in Europa niet zomaar een nieuwsartikel kunnen delen dat over hun eigen product gaat.
Verdere stemming
De wet is nog niet in zijn geheel uit de stemprocedure van de Europese Unie, er moet namelijk nog vanuit de meerderheid van de lidstaten goedkeuring komen. Pas na deze goedkeuring zal er in elke lidstaat van de Europese Unie worden gewerkt aan de lokale wetgeving. De verwachting is dat, net zoals met de stemming in het Europees Parlement, ook de afzonderlijke lidstaten voor de wetgeving stemmen. Wanneer de wijzigingen vervolgens gereed zijn om in werking te treden is niet bekend, al zou dat mogelijk nog een jaar aan het proces kunnen toevoegen.