Nieuws

Regering onderzoekt Britse spionage bij Proximus

Het Belgisch federale parket onderzoekt al sinds 2013 een spionagezaak waarbij de Britse geheime dienst telecomoperator Proximus zou gehackt hebben.

 

De Tijd pakte vandaag uit met het nieuws. Het federaal parket zou ondertussen minister van Justitie Koen Geens een vertrouwelijk verslag hebben bezorgd over de operatie. Daarin zouden concrete aanwijzingen staan dat de Britse geheime dienst GCHQ achter de hackingoperatie zat.

 

Momenteel is het nog onduidelijk of België zal overgaan tot diplomatieke straffen voor de ongeziene spionage. Zowel minister Geens als het federaal parket weigerden alle commentaar. Geens liet voorlopig enkel weten dat hij het verslag zou voorleggen aan de Nationale Veiligheidsraad.

 

De hack kostte het toenmalige Belgacom 50 miljoen euro aan extra investering in beveiliging, en leverde de telecomgigant bovendien sterke imagoschade op. De Tijd laat weten dat er strafrechtelijk wel onvoldoende bewijzen zijn die in de richting van de Britse geheime dienst GCHQ wijzen. Het is momenteel nog onduidelijk of de Belgische regering nu ook diplomatieke sancties zal koppelen aan het hele debacle.

 

Een eenduidig politiek signaal lijkt echter nodig, aangezien de Britten blijkbaar bewust waren binnengedrongen bij de grootste telecomoperator in België, met het duidelijke doel om die te bespioneren.

 

De operatie is in feite al sinds 2011 aan de gang, toen de Britse spionnen hun grote operatie bij Belgacom opzetten. Eind augustus 2013 voelden de hackers echter nattigheid en wisten ze op enkele luttele minuten de hele operatie op te doeken.

 

Vandaag de dag zijn al veel details bekend over de gehele operatie. Dat hebben we in de eerste plaats te danken aan klokkenluider Edward Snowden, die tientallen geheime documenten met de pers deelde over de Britse geheime dienst. Het federaal parket buigt zich ondertussen al vijf jaar over de zaak en heeft dus nu de belangrijkste aanwijzingen gebundeld in een verslag.

 

De geheime dienst GCHQ had het voornamelijk op de GRX-routers van Belgacom en BICS gemunt. Die verzorgen de gegevensoverdracht tussen smartphones, wat via een netwerk van nationale roaming verloopt, waarbij operatoren klanten van andere operatoren op hun netwerk toelaten. De spionagemalware was vermomd als Microsoftware. De gestolen data werden dan weer versleuteld doorgestuurd tijdens de werkuren, om zo onder alle andere gegevens niet op te vallen.

 

Experts geloven dat er op hoog niveau groen licht werd gegeven voor de hacking van Belgacom. Mogelijk heeft zelfs de Britse minister van Buitenlandse Zaken rechtstreeks de operatie goedgekeurd of er zelfs op aangestuurd.

 

Getraceerde computerservers leiden alvast naar het Verenigd Koninkrijk, maar of België de Britten ook strafrechtelijk zal vervolgen is nog maar de vraag. Al is de kans uiteraard groot dat de relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en België hier enkel maar meer mee zullen verzuren.

belagcombritishbusinessproximusspionageuk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren