Belgische Federal Computer Crime Unit kampt met personeelstekort
Cybercriminaliteit is een wereldwijd probleem vandaag de dag. Niet alleen grote Amerikaanse bedrijven zoals Facebook en Google zijn het slachtoffer van hackers, maar ook in België is cybercriminaliteit een feit. Deze vorm van criminaliteit stijgt bovendien jaarlijks in tegenstelling tot traditionele zaken zoals inbraken en diefstallen. Zo waren er vorig jaar 45.250 registraties tegeonver 24.774 in 2008. Om die problemen aan te pakken is er de Federal Computer Crime Unit (FCCU).
Het doel van de unit spreekt voor zich: cybercriminaliteit tegengaan. De unit heeft verder een bezetting van 44 personen nodig om deze taak naar behoren te kunnen uitvoeren. Begin dit jaar was deze bezetting ongeveer de helft van dat aantal. Op dit moment is de bezetting echter nogmaals gehalveerd na het vertrek van de laatste Waalse medewerker. Het team zit nu minstens tot 1 januari zonder Franstalig lid, wat allesbehalve goed nieuws is voor Wallonië.
Politieorganisatie Europol gaf reeds aan dat cybercriminaliteit een steeds groter gevaar zal worden. Criminelen zouden namelijk naar elkaar op zoek gaan op basis van de technische kennis die ze nodig hebben voor bepaalde acties. De Federal Computer Crime Unit is er dan ook om tijdig zicht te krijgen op deze nieuwe technieken. Zoals men wel vaker zegt: beter voorkomen dan genezen. Maar cybercriminaliteit voorkomen met een team dat bestaat uit 25% van de benodigde capaciteit is geen makkelijke opdracht.
Wel is het mogelijk voor de Federal Computing Crime Unit om hulp te krijgen van de regionale units die beschikken over een totale bemanning van ongeveer 200 werknemers. Dit is weliswaar niet de normale gang van zaken aangezien de FCCU eerder als controlecentrum zou moeten dienen voor de regionale teams.
Tot slot is de FCCU bezig aan een nota om de tekorten aan te pakken. Het grootste probleem is overduidelijk rekrutering. De FCCU zal meer moeten inzetten op de rekrutering van (jonge) IT’ers om de unit ondersteunen. Voor IT’ers is de privésector weliswaar aantrekkelijker, aangezien zij daar aanzienlijk meer verdienen. Toch laat het kabinet van Jambon weten dat er momenteel niets zal veranderen aan de verloning van de FCCU.