Het Chinese nieuwsanker dat geen mens is
Dat lees je goed, de man is niet geprogrammeerd voor schunnige uitspraken. Het nieuwsanker is namelijk geen man of mens, maar een AI-gegenereerde exacte kopie van een nieuwsanker.
De digitaal gecreëerde kopie werd gemaakt door Sogou, een bedrijf uit Beijing, in samenwerking met het staatspersagentschap Xinhua. Sogou maakte daarvoor gebruik van cutting-edge machine learning om de stem van een echte persoon na te bootsen. De algoritmen van het digitale nieuwsanker zijn trouwens gebaseerd op een bestaand nieuwsanker.
Hoewel we hier spreken van AI, kan je het nieuwsanker bezwaarlijk intelligent noemen. In feite gaat het hier gewoon om een digitale kopie die een script naleest. In dit geval is de AI gewoon de software die ervoor zorgt dat de gezichtsuitdrukkingen en de stem van het nieuwsanker overtuigend overkomen.
Dit soort technologie kan zeker animatie, speciale effecten, en videospelletjes verbeteren. Toch zijn er redenen tot bezorgdheid. Zo kan de deep fake ook makkelijk gebruikt worden om iemands reputatie te besmeuren, en om fake news te verspreiden.
Er werden twee nieuwsankers gecreëerd; eentje spreekt Engels; het andere spreekt Mandarijns. De twee werden tewerkgesteld door Xinhua op hun WeChat-kanaal. Xinhua stelt daarbij dat het anker het nieuws “even naturel kan lezen als een professioneel nieuwsanker”. Al hebben wij daar toch onze twijfels bij.