De kwantumarbeidsmarkt: Even klein als qubits?
Word toch eens volwassen
Toch zijn moet de kwantumindustrie nog volwassen worden. Er is een grote vraag naar kwantumwetenschappers, maar er zijn maar weinig personen geschoold in dat onderzoeksveld. Ondertussen werken technologiegiganten IBM en Google en kwantumstart-ups IonQ en Rigetti naarstig verder aan betere en snellere kwantumcomputers.
Quantum computing omvat fysica, computerwetenschappen, en zelfs chemie. Dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom het zo moeilijk is om de juiste personen te vinden om die specifieke jobs in te vullen. Als je bijvoorbeeld werkt aan de software van quantum computing, dan moet je nu eenmaal goed kunnen coderen.
Maar als je kwantumcomputers wil gebruiken om de opbouw van molecules te simuleren, dan moet je ook iets van chemie afweten. Daarnaast moet je uiteraard ook genoeg achtergrondkennis hebben van kwantumfysica om te kunnen volgen wat de computer nu precies aan het doen is. Concepten zoals verstrengeling zijn eigen aan kwantummechanica, maar komen niet voor in conventionele computers. Dat zorgt ervoor dat bedrijven vaak ook extra opleidingen moeten voorzien voor nieuwkomers.
The hardware life
De kwantumindustrie heeft voornamelijk werkkrachten nodig die beslagen zijn in de hardware van kwantumcomputers. Krachtigere kwantumcomputers kunnen namelijk moderne encryptiemethoden kraken of een nieuwe, complexe molecule ontdekken voor een baanbrekend medicijn. Al die toekomstmuziek kan echter niet op de kwantumcomputers van vandaag gespeeld worden. Kwantummechanica heeft veel sterkere machines nodig, en moeten evolueren naar meer qubits op een processor.
Ice ice baby
Meer qubits in een processor verwerken is makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien quantumchips supergeleidende materialen nodig hebben die alleen werken bij temperaturen nabij het absolute nulpunt. Dat wil dus ook zeggen dat er een grote vraag is naar ingenieurs die verstand hebben van extreem koude materialen.
Wie A zegt, moet ook B zeggen
Wie tewerkstelling zegt, zegt ook meteen opleiding. Om de vraag naar kwantumingenieurs te kunnen bijhouden, moeten ook universiteiten de afstudeerrichting aanbieden.
De overheid kan daar trouwens ook een handje toesteken: met behulp van subsidies kunnen bedrijven en universiteiten de handen in elkaar slaan om studenten op te leiden in quantum computing. Zo hebben IBM en Rigetti hun kwantumcomputers al toegankelijk gemaakt via de cloud.
Voor universiteiten kan dat een mooie kans zijn om studenten kennis te laten maken met de wondere wereld van quantum computing, en zo tegemoet te komen aan de vraag en aanbod van de arbeidsmarkt van de toekomst.