Windows Core OS zal in de toekomst meer open source-onderdelen bevatten
Microsoft is sinds de lancering van Windows 10 behoorlijk aan de weg aan het timmeren. Zo zou de softwaregigant onder andere meer delen van Windows Core OS, de basis van een toekomstig modulair besturingssysteem, om willen zetten naar open source-onderdelen. Daarmee wordt het niet alleen gemakkelijk om nieuwe functies te ontwikkelen, ook kan door de organisatie sneller gehandeld worden in het geval van een beveiligingslek. Recentelijk werd bekend dat Microsoft samen zal werken met het Chromium-team om de basis van Microsoft Edge te vernieuwen. Niet langer zal er gebruikgemaakt worden van EdgeHTML, in plaats daarvan zal het open source-project ‘Chromium’, wat ook als basis dient voor Google Chrome, in zijn plaats treden. Hoe het project van Microsoft zich richting de toekomst zal vorderen, is nog niet bekend.
Via LinkedIn is WalkingCat achter de vernieuwingen in de basis van Windows gekomen. Corey Steward, momenteel Security Program Manager II bij Microsoft, heeft op zijn LinkedIn-profiel staan dat hij geholpen heeft bij het verbeteren van Machine Learning, maar ook bij het verbeteren van de beveiliging bij Windows Core OS en ‘Windows Open Source Components’. Dat laatste zou er op moeten wijzen dat Microsoft toewerkt aan het implementeren van open source-componenten, zo concludeert ook MSPowerUser. Veel duiding geeft de website echter niet, en daarmee blijft het voor nu nog geheel onduidelijk welke open source-onderdelen we mogelijk in de toekomst mogen verwachten, naast de bevestigde komst van Microsoft Edge op basis van Chromium.
Microsoft is wel bezig om daar meer duidelijkheid over te verschaffen, sinds de overname van GitHub heeft de softwaregigant al een aantal van zijn projecten op het platform geplaatst. Als Windows Core OS beschikbaar komt, kan de lijst met open source-projecten mogelijk razendsnel gaan stijgen. Hoe het besturingssysteem vormgegeven zal worden is nog niet bekend, Core OS zou enkel als basis moeten dienen voor meerdere Windows-besturingssystemen. Daarbij is er een kans dat Windows 10 in de toekomst over zal schakelen naar WCOS als basis om bijvoorbeeld updates gemakkelijker te laten verlopen. Vooralsnog is het koffiedik kijken, maar de komst van meer open source-onderdelen in Windows zie ik alvast zonnig tegemoet.