Digitaks steeds dichterbij: Franse minister verwacht de maatregel in maart af te werken
In december werd nog bekend dat de Franse Minister van Economie, Bruno Le Maire, helemaal klaar was met de bureaucratische onderhandelingen binnen de Europese Unie over de Digitaks. Le Maire liet toen weten dat er in Frankrijk een andere wetgeving ingevoerd zou worden om digitale bedrijven, waaronder Google, Facebook en Amazon, alsnog te kunnen belasten. De belastingmaatregel, met een toepasselijke naamgeving: Gafa (Google, Amazon, Facebook en Apple), is vanaf 1 januari in Frankrijk ingevoerd. Binnen de Europese Unie lijken er inmiddels stappen gemaakt te worden, zo blijkt uit een interview van Le Journal de Dimanche met Bruno Le Maire – hij is optimistisch over de vooruitgang, en verwacht in maart een overeenstemming te kunnen bereiken, al is het nog afwachten op de lidstaten die nog altijd tegen een vorm van de Digitaks zijn.
Met de Digitaks kunnen de vier grootste digitale bedrijven ook belast worden. Momenteel zijn veel van deze bedrijven in een, belastingtechnisch gezien, interessant land gevestigd, waaronder Nederland en Ierland. Het zal je misschien opgevallen zijn dat Apple, Google, Facebook en Amazon een vestiging hebben in Ierland. Het is al voor een langere tijd bekend dat Ierland belastingafspraken maakt om het vestigingsklimaat te beteren. Daar willen de lidstaten van de Europese Unie nu een streep door trekken door het verkrijgen van een gelijk belastingstelsel voor de gehele Unie. Met de Digitaks moeten de digitale bedrijven drie procent omzetbelasting betalen, en dat enkel over de omzet binnen de EU. Deze maatregel geldt voor bedrijven die een wereldwijde omzet hebben van ten minste 750 miljoen euro, terwijl er binnen de Unie minstens vijftig miljoen euro aan omzet behaald moet worden. Verwacht wordt dat de Europese Unie daar in de nabije toekomst vijf miljard euro per jaar mee binnen kan halen.
In december werd de wetgeving al door het Europees Parlement goedgekeurd, maar vervolgens begonnen de onderhandelingen in de Europese Raad en de Commissie pas, waardoor er veel vertraging kan ontstaan. Nu de Franse minister voor Economie toch vooruitgang ziet in de onderhandelingen, kan het zo zijn dat er binnenkort eindelijk een Digitaks komt. Tot die tijd blijven steeds meer landen hun eigen wetgevingen voor de digitale belasting invoeren, net zoals de Gafa-wetgeving uit Frankrijk, verschijnt er in 2020 een Digitaks look-a-like in het Verenigd Koninkrijk; al heeft de Europese Unie er dan vermoedelijk niks meer mee te maken, als het land eenmaal uit de EU is gestapt. Het is overigens nog niet bekend hoe snel de wetgeving ingevoerd zal worden als alle landen instemmen met de wetgeving, maar gezien de centrale ‘omlijning’ van de wetgeving, zullen de onlinegiganten toch al redelijk snel in hun buidel mogen tasten.