Nieuws

WhatsApp, Facebook en Instagram gaan hetzelfde end-to-end encryptieprotocol gebruiken

WhatsApp maakt al jaren gebruik van de 256-bit-AES beveiligingsstandaard van Signal voor het versturen van zijn berichten. Mark Zuckerburg wil het end-to-end encryptieprotocol nu ook naar zijn andere platformen brengen.

Het is inmiddels jaren geleden dat ontwikkelaars achter WhatsApp besloten om end-to-end encryptie toe te passen op de chatapplicatie. In plaats van het ontwikkelen van een eigen standaard besloten ze mee te gaan met het end-to-end encryptieprotocol van Signal. Het protocol maakt gebruikt van de 256-bit-AES versleuteling voor databestanden. Dit zorg ervoor dat chatberichten, terwijl ze via de servers van WhatsApp worden verstuurd, niet uitgelezen kunnen worden door hackers. Om toegang te krijgen tot de berichten heb je een van de twee decryptiesleutels nodig, of in het geval van een groepsgesprek, de ‘master key’ voor alle gebruikers. Mark Zuckerburg, CEO van Facebook, geeft aan dat in de toekomst alle chatapplicaties van dezelfde beveiligde backend gebruik moeten maken. Wanneer dat precies het geval zal zijn laat de CEO nog niet weten.

Wel laat Zuckerburg weten dat gebruikers niet hoeven te verwachten dat het dit jaar al toegepast zal worden. Pas vanaf volgend jaar, of zelfs nog later, zullen alle chatapplicaties van Facebook vallen onder een enkele backend met hetzelfde encryptieprotocol. Zuckerburg geeft in zijn toelichting aan dat het bedrijf veel positieve geluiden hoort over end-to-end encryptie. Vandaar dat het bedrijf dit nu voort zal zetten in alle producten van Facebook. Momenteel maken alle chatapplicaties nog gebruik van een eigen backend. Zuckerburg hoopt door het toevoegen van dezelfde encryptiemethode meer samenhang tussen de verschillende producten te brengen. Natuurlijk geeft het Facebook een simplificatie voor het onderhouden van zijn berichtendiensten. Daarnaast biedt 256-bit-AES betere beveiliging voor het opslaan van berichten. Waar WhatsApp-berichten op je telefoon opgeslagen staan, is dat niet het geval voor de berichten van Facebook Messenger en Instagram Direct Messages.

Het zou Facebook echter niet zijn als er ook geen geld mee verdiend kan worden. Dat zal zeker het geval zijn. Door de introductie van eenzelfde backend moet het voor handelaren op Facebook Marketplace gemakkelijker worden om met klanten in contact te treden. Momenteel moet dat nog via Facebook Messenger, maar het blijft zo dat er minder gebruikers zijn met Messenger dan met WhatsApp. Een bijkomstig voordeel van het bieden van end-to-end encryptie is dat sms-berichten voortaan ook veiliger staan opgeslagen. Facebook probeert gebruikers al jaren van hun standaard sms-app af te krijgen door je tijdens het instellen van Messenger je de optie te laten zien. Zuckerburg laat verderop in de verklaring over de kwartaalcijfers weten dat er in de komende kwartalen meer informatie volgt omtrent de functies.

businessinstagramMark Zuckerburgontspanningwhatsapp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken