Nieuws

Amazon wil inzetten op openbaar vervoer voor leveringen

Heeft Amazon met deze nieuwe leveringsstrategie de toekomst van e-commerce in handen of is het nieuwe concept gedoemd te mislukken?

Hoewel het aantal ophaalpunten waar je pakketjes naartoe kan laten sturen, steeds groter wordt, wil Amazon toch nog een stap verder gaan. De winkelgigant heeft namelijk een patent verkregen op pakketvervoer met het openbaar vervoer en wil het op die manier nog makkelijker maken om bestellingen tot bij de consument te brengen.

De gemiddelde mens is tijdens de week overdag meestal niet thuis en pakketten op het werk laten leveren, is ook niet altijd even makkelijk. Vaak bieden hier de postpunten een oplossing, maar als er geen postpunt in de buurt is, heb je voorlopig pech. Amazon ziet daarom mogelijkheden in het openbaar vervoer. In de VS verliest het openbaar vervoer namelijk aan populariteit door taxidiensten zoals Lyft en Uber. Een extra investering in het openbaar vervoer zou dus voordelig zijn voor beide partijen.

In de praktijk zou er een soort van kluis aangebracht worden op bussen, waarin een pakket opgeborgen kan worden. Gebruikers kunnen dan, volgens het patent van Amazon, via het systeem een lijst van bushaltes oproepen in de buurt van hun adres. Daarna kunnen ze een bushalte selecteren, waarna tijdssloten aangegeven worden van de voorbijkomende bussen.

Op dit moment wil Amazon beginnen met een investering van anderhalf miljoen dollar in zijn Amerikaanse thuishaven Seattle. Hiermee kan het aantal busritten verhoogd worden. Hoe snel deze dienst in werking kan treden, is tot slot nog niet bekend. Het gebeurt immers vaker dat bedrijven bepaalde patenten vastleggen om pas jaren later over te gaan tot de uitwerking van het concept.

In België lijkt een dergelijke leveringsstrategie dan weer niet geheel optimaal gezien de dienstverlening van het openbaar vervoer vaak te wensen overlaat.

amazonbusinessecommerceopenbaar vervoerpatent

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600