Eerste bèta Android Q beschikbaar voor Google Pixel-smartphones
Google heeft er ondertussen een gewoonte van gemaakt om telkens er een nieuwe versie van Android zit aan te komen deze eerst en vooral voor te stellen aan ontwikkelaars via een Developer Preview. Zo ook met Android Q, waarvan Android Q DP1 nu beschikbaar is voor Pixel-smartphones.
Je gegevens veilig
Na alles dat er het laatste jaar gebeurd is op het vlak van privacy, is het geen verrassing dat er hard wordt ingezet op privacy in Android Q. We schreven er een tijdje geleden al over dat Android ging beperken in welke mate een app toegang had tot je locatiegegevens. In Android Q heb je de mogelijk om aan te geven of dat niet mag, enkel als de app open is, of altijd, zelfs als de app in de achtergrond werkt. Er zal ook meer controle beschikbaar komen voor apps die toegang willen tot gevoelige zaken zoals foto’s, video’s en je microfoon. Apps die in de achtergrond werken, zullen ook minder irritant worden en niet zomaar naar de voorgrond kunnen springen. Google vraagt dat hiervoor hoge prioriteit notificaties gebruikt worden.
Belangrijke systeeminformatie zoals het IMEI-nummer of serienummer van je telefoon zullen ook minder makkelijk te verkrijgen zijn en je MAC-adres zal automatisch aangepast worden als je verschillende wifinetwerken gebruikt.
Ondersteuning voor vouwbare telefoons
Android Q zal voorzien worden van ondersteuning voor vouwbare telefoons, zoals we er tijdens het MWC al enkele zagen. Er zijn ook nog andere aanpassingen gemaakt om de gebruikservaring te verbeteren. Het delen van verschillende media bijvoorbeeld moet eenvoudiger worden door meer specifieke activiteiten aan te bieden, zoals het direct delen naar een kanaal op Slack bijvoorbeeld of het rechtstreeks opslaan van een bestand in een Dropbox folder.
Het nieuwe instellingenpaneel moet het gebruikers ook wat makkelijker maken. Dit menu kan door ontwikkelaars ingesteld worden met nuttige shortcuts naar veelgebruikte functies, zoals wifi of mobiele data. Zo moet je niet altijd meer uit de app gaan om bijvoorbeeld van netwerk te veranderen.
Verbeteringen aan mediabestanden
Apps kunnen vanaf Android Q een Dynamic Depth-afbeeldingen vragen, bijvoorbeeld bij het nemen van een foto. Deze afbeelding bestaat uit het gewone JPEG-bestand, maar ook diepte-informatie van een afbeelding. In de praktijk zal dit zorgen voor extra mogelijkheden rond background blur, 3D-afbeeldingen en fotografie in Augmented Reality. Op videovlak wordt de AV1 open source video codec ondersteund en ook HDR10+ vindt ondersteuning. Op audiovlak zien we dan weer de Opus codec.
Zoals eerder gezegd is deze beta enkele beschikbaar voor Pixel-toestellen, meer bepaalde de Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL, Pixel 3, en Pixel 3 XL of via de Android Emulator van Google. Let erop dat deze beta zich richt op ontwikkelaars en niet zozeer consumenten. Het is dus aan te raden om nog even te wachten.