Nieuws

Microsoft-apparaat slaat digitale info op als DNA

Microsoft komt met science-fiction aandoende data-opslagtechniek...

Microsoft is goed op weg om zijn datacenters te vervangen door DNA. Onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben samen met Microsoft de vertaalslag van digitale informatie naar DNA geautomatiseerd. Nu beschikt het bedrijf over de eerste volledig end-to-end geautomatiseerde DNA-opslag.

Er is uiteraard nog steeds ruimte voor verbetering, maar Microsoft hoopt alvast dat dit een stap in de goede richting zal zijn op het gebied van DNA-opslagtechnologie.

Bij de eerste test wist het prototype van 10.000 dollar de woorden "HELLO" om te zetten naar DNA. Daarvoor moest het toestel de bits eerst encoderen in genoomsequenties. (Dat zijn A's, C's, T's en G's). Daarna 'vatte' het toestel het DNA samen en werd de hele sequentie opgeslagen in vloeibare vorm. Daarna werd het opgeslagen DNA uitgelezen door een DNA-lezer. Om de cirkel weer rond te maken, vertaalde de decryptiesoftware de genoomsequenties ook nog eens terug naar bits. Het duurde 21 uur lang om een bericht van 5 bits om te zetten naar een genoomsequentie en terug. Dat lijkt momenteel nog lang, maar wetenschappers komen ondertussen al op de proppen met manieren om die duur danig in te korten tot 9 à 10 uur.

De opslag van digitale data in genoomsequenties lijkt vergezocht, maar er zit een goede reden achter. Microsoft geeft namelijk aan dat sommige DNA-strengen het voor meer dan tienduizend jaar hebben uitgezongen. Dat is aanzienlijk langer dan wat een datacenter zou kunnen vasthouden aan gegevens.

DNA-opslag van digitale gegevens is echter geen nieuwigheidje. De primeur schuilt hier echter in de automatisering van het hele proces. Nu alleen nog een manier vinden om het kostenplaatje wat te drukken.

biotechbiotechnoologiezakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken