Zuid-Korea en de VS bekvechten over wie het eerst 5G heeft gelanceerd
Het ene land dat beweerde dat hun berg groter was, of dat die druivenbladeren gevuld met rijst oorspronkelijk uit hun keuken kwamen.
Vandaag ontstaat er een nieuw soort fenomeen. Graag doop ik het om tot technonationalistisch gebluf. Kort houdt dat in dat twee (of meerdere landen) met elkaar in de clinch gaan met technologie als twistappel. Daarbij beweert land X dat zij wel degelijk de beste AI-toepassingen hebben, terwijl land Y goed genoeg weet dat die eer hen toebehoort.
Wie dacht dat zulke akkefietjes zich enkel voordeden tussen China en de VS, heeft het grondig mis. Ook Zuid-Korea maakt er zich schuldig aan. De Amerikaanse telecomprovider Verizon lanceerde op 3 april 5G in de Verenigde Staten. De lancering kwam er echter een week sneller dan oorspronkelijk aangekondigd was. Daarmee wilde de VS de titel “eerste 5G-land ter wereld” afsnoepen van Zuid-Korea.
Zuid-Korea geeft zich echter niet zo makkelijk gewonnen. Het Aziatische land zegt nu dat het met een aantal uurtjes sneller was dan de VS met zijn 5G-lancering in Chicago en Minneapolis. Zuid-Korea maakt die aanspraak op grond van drie Zuid-Koreaanse telecomproviders – SK Telecom, KT en LG Uplus – die hun 5G-diensten al om 11 uur ‘s avonds lokale tijd hun 5G-netwerk. Verizon doet die claim af als een PR-stunt, aangezien die 5G-verbinding enkel werd gelanceerd voor 6 beroemdheden in plaats van voor het grote publiek.
De Zuid-Koreaanse consument kon pas op 5 april gebruikmaken van het nieuw uitgerolde 5G-netwerk. Toch is 5G daar niet aan iedereen voorbehouden; je moet er namelijk een telefoon voor hebben die de technologie ondersteunt. Die kwam er dus op 5 april, in de vorm van een Samsung Galaxy S10 5G, de eerste smartphone ooit met ingebouwde 5G.
De reden dat landen de titel van eerste 5G-land willen claimen, is dat het hen wel eens veel geld zou kunnen opbrengen. 5G is namelijk een dragende technologie voor vele andere digitale technologieën zoals zelfrijdende wagens en slimme steden.