China werkt aan het verbannen van Bitcoin-mining vanwege luchtvervuiling
Voor wie denkt dat we in Europa een vieze lucht hebben, die heeft nog geen kaas gegeten van de Chinese luchtvervuiling. Op veel dagen is de luchtvervuiling zelfs dusdanig, dat het niet veilig is voor mens en dier om buiten aanwezig te zijn. Dat komt grotendeels vanwege de industrie die aanwezig is in het land. Tegelijkertijd is China een voorloper bij het gebruik van kolen om elektriciteit op te wekken. De NDRC, kort voor National Development and Reform Commission, heeft een bericht op zijn website gepubliceerd over het mijnen van Bitcoins. In het bericht laat de commissie weten dat de mining-industrie in China afgestoten moet worden omdat er veel ‘bronnen onnodig zijn verspild’.
Het ‘mijnen’ van bitcoins vindt plaats met zeer krachtige hardware die lastige berekeningen uit kunnen voeren. Uit de berekeningen komen zogenaamde ‘blockcain numbers’ die gebruikt worden bij het overmaken van cryptocurrencies. De ‘miner’ van deze nummers krijgt daar ook telkens een kleine beloning voor, in cryptocurrency. In de basis zijn deze nummers natuurlijk niks waard, net zoals met echt geld. Omdat men er een waarde aan heeft gegeven kan je ermee betalen, al liet betalingsprovider Mollie weten geen vertrouwen meer te hebben in cryptocurrencies. Een hype die in 2018 opstond, ligt nu al stil.
CO2-intensieve industrie
Helaas komt met een krachtige computer ook een aardige energierekening. Gezien China zijn energie voor een groot deel in kolencentrales opwekt, zou dit in 2018 alleen tot 10 miljoen ton CO2 geleid hebben, zo schrijft Nature Sustainability naar aanleiding van onderzoek. China zou eerder aan lokale overheden hebben gevraagd om te handhaven op het mijnen van cryptocurrencies. Het bleef wel legaal, maar de energieprijs werd vaak verhoogd om bedrijven tot denken aan te zetten. Ook was de Chinese overheid in 2017 druk met de markt bezig, toen het grote Chinese cryptocurrency-beurzen sloot.
Als de nieuwe wetgeving uitgevoerd zal worden, dan zal het een behoorlijke invloed hebben op de cryptocurrency-markt. Maar liefst driekwart van alle cryptocurrency wordt nu berekend in China. Als de Chinese overheid de maatregel doorzet, dan zijn alle partijen verplicht hun operaties per direct stop te zetten. Natuurlijk is het mogelijk dat de partijen elders, buiten China, hun praktijken gerust verderzetten. China zal er tegen die tijd geen last meer van hebben, onder andere door een lagere uitstoot van CO2. Het land ziet ook een ander negatief punt dat opgelost wordt: de effecten die ontstaan als de beurs van cryptocurrencies inzakt. Op 7 mei wordt er een besluit genomen.