Chinese applicaties met advertentiefraude uit Google Play Store verwijderd
Google werkt dagelijks aan het verwijderen van schadelijke applicaties uit de Google Play Store. Toch weet het bedrijf niet alle schadelijke apps te verwijderen. BuzzFeed News nam, voor zijn onderzoek naar advertentiefraude, 5.000 Android-apps onder de loep. Het kwam niet als een verrassing, maar de website wist tientallen applicaties te onderscheppen die de zogenoemde advertentiefraude toepasten. Daar zat ook een immens populaire Chinese ontwikkelaar tussen: de DU Group. Naar aanleiding van het onderzoek zijn de applicaties verwijderd, maar daar zou het probleem nog niet mee zijn afgedaan.
Onderdeel van Baidu
DU Group is een afstammeling van de grote Chinese techgigant, Baidu. Tot een jaar was DU nog een onderdeel van Baidu, tot het bedrijf besloot het onderdeel af te stoten. Daar mag wel een notitie bij geplaatst worden: de techgigant heeft nog altijd 34 procent van de DU Group in bezit. Juist van dit bedrijf zijn nu zes applicaties uit de Play Store verwijderd. Het zou gaan om een aantal kleinere apps, maar ook de uiterst populaire Selfie Camera-app, met meer dan vijftig miljoen downloads. Check Point was ook betrokken bij het onderzoek dat leidde tot de verwijdering. De organisatie geeft aan dat de apps code bevatten die advertentiefraude mogelijk maakt: er werd constant op advertenties geklikt.
Gebruikers hoeven de applicaties overigens niet te gebruiken om de fraude plaats te laten vinden. Het proces kan simpelweg in de achtergrond draaien, en blijft constant op de advertenties klikken. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot een snelle(re) leegloop van je batterij, of het gebruik van extra mobiele data op de achtergrond. Deze vorm van fraude was mogelijk via het AdMob netwerk van Google en het MoPub-advertentienetwerk van Twitter. Het laatstgenoemde netwerk staat al langer in de schijnwerper voor fraudegevallen. Zo werden er in maart video-advertenties achter schijnbaar ‘normale’ advertenties geplaatst, door het actief misbruiken van het eigen advertentie-platform van Twitter.
Doorsturen data naar China
Verschillende applicaties van de DU Group – waaronder Omni Cleaner, RAM Master, Smart Cooler, Total Cleaner, AIO Flashlight en de Selfie Camera – zijn niet alleen betrapt op fraude met zijn advertenties. In alle gevallen stuurde de apps ook informatie door naar de Chinese servers van DU. In geen van de gevallen maakte de DU Group echter duidelijk dat het deze informatie verzamelde. Ook werd niet duidelijk dat de DU Group aan deze applicaties verbonden zat. Richard Kramer, Senior Analist bij Arete Research, wist BuzzFeed News te vertellen dat Google veel meer moeite zou moet doen om het probleem aan te pakken zelfs al zou dit tot dalende omzetcijfers van het platform leiden.