Nieuws

TNO roept op voor wetgeving om recycling-cyclus voor zonnepanelen te verbeteren

Over vijf tot tien jaar komen de eerste zonnepanelen al van de daken af. Het Nederlandse TNO roept tot actie op: momenteel zijn er nog geen goede methodieken om een zonnepaneel te recyclen.

Zonnepanelen zijn belangrijk in de transitie naar een groene toekomst. Nieuwbouwhuizen komen in Nederland in veel gevallen standaard met zonnepanelen. In principe gaan de panelen een behoorlijk lange tijd mee, en kunnen ze in hun levensduur ontzettend veel energie opvangen. Toch zijn er meerdere problemen bij het gebruik van hernieuwbare energie van zonnepanelen. Enerzijds wordt het stroomnetwerk een stuk lastiger om te beheren, gezien veel eigenaren van de panelen op het moment stroom terugleveren op het stroomnet. De levensduur van de panelen is tevens niet oneindig. Daarbij blijkt het ook vrij lastig om de zonnepanelen op een nuttige wijze te recyclen, aldus de TNO.

TNO: Materialen van lage kwaliteit

TNO is in Nederland een van de bedrijven die wetenschappelijk onderzoek uitvoeren. Ditmaal heeft het bedrijf uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de recycling van de panelen, zo meldt Wim Simke van het TNO bij BNR. Op het moment van schrijven wordt er bij de productie van zonnepanelen nog geen rekening gehouden met het recyclen. Daar komt nog bij dat het recyclen voor de industrie ook niet rendabel blijkt te zijn: “Eigenlijk zou je willen dat materialen voor zonnepanelen te gebruiken zijn voor nieuwe zonnepanelen. Dat is over het algemeen niet zo. Die worden gebruikt voor andere doeleinden, want ze zijn van lagere kwaliteit en helemaal niet meer geschikt voor dat doel.”

Over vijf tot tien jaar zijn de zonnepanelen op en moeten ze gerecycled worden, zo wordt in het radioprogramma vastgesteld. Nu het einde van de levensduur in zicht is, is het ook mogelijk dat er een enorme afvalberg overblijft. Sinke pleit dan ook voor onderzoeksprogramma’s over het uit elkaar nemen van gebruikte zonnepanelen. Imco Goudswaard, Manager marktonderzoek en duurzaamheid bij DSM Advanced Solar, stelt dat de politiek ook zijn verantwoordelijkheid moet nemen. Hij noemt onder andere dat de overheid kan bijdragen door subsidies en het uitvoeren van onderzoek. Goudswaard is positief over de zaak, én ziet de aandacht voor het probleem groeien.

Branchevereniging Holland Solar

Holland Solar, branchevereniging voor de zonnepanelen in Nederland, erkent de huidige problemen bij het recyclen van zonnepanelen. Wel verwacht het dat de bedrijven hier in de toekomst geld mee kunnen verdienen, en dus gebaat zijn bij een goed recycleproces. Wel wijst de branchevereniging erop dat het ook een zaak van de overheid is. Per zonnepaneel wordt er een verwijderingsbijdrage afgestaan, in principe is dat voor het recyclen van de producten. Voor nu is het voor nu hopen dat er in tien jaar een methode gevonden wordt om panelen op een milieuverantwoorde manier te recyclen. 

dsmhernieuwbare energieontspanningrecyclingtnozonnepanelen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken