OnePlus 7 Pro hands-on: Is het daadwerkelijk zo’n speciaal scherm?

Met de OnePlus 7 officieel op de markt is het tijd voor mijn eerste bevindingen voor de OnePlus 7 Pro: is het scherm nu echt zo speciaal? En klopt het motto "Go Beyond Speed" van de OnePlus 7-serie?

Voordat iedereen het toestel mocht zien, had ik het al een week in mijn bezit om mijn mening over het toestel te vormen. Het mag duidelijk zijn dat het hier niet gaat om een volledige review, die zal pas in de week van 21 mei op TechPulse verschijnen. Voor nu is het tijd om mijn eerste gedachten uit te strooien over het toestel – het duurste toestel uit de line-up van OnePlus. Het is overigens ook de duurste smartphone van de Chinese fabrikant ooit. Denk ik, na één week met de telefoon, dat de OnePlus 7 Pro 709 euro waard is? Wat mij betreft wel, al zit daar dus nog een MAAR aan: mijn testen zijn nog wel gebaseerd op ‘pre-productie’ software, er kan (de komende tijd) dus nog wel wat gaan veranderen.

Het scherm: een liefdesverhaal?

Nu, met dat uit mijn hoofd: laten we beginnen met het scherm van de OnePlus 7 Pro. Voor het eerst gaat het om een Quad-HD+ scherm, een veel hogere resolutie in vergelijking met het Full-HD+ scherm van de 6T en oudere OnePlus-toestellen. Zie je het in de praktijk? Dat is moeilijk te zeggen, maar een 6,67-inch scherm is nu eenmaal groot. Kijk je naar het scherm van de Huawei P30 Pro, dan zie je dat Full-HD+ toch niet zo heel scherp is op een 6,47-inch scherm, dat terwijl de OnePlus 7 Pro nog groter is. Tegelijkertijd is er nog een ander verschil met de Full HD schermen, op hogere resoluties vindt er immers meer innovatie plaats. Dat klinkt misschien wat raar, maar een fabrikant zoals Samsung brengt zijn nieuwe schermtechnieken meestal niet naar de lagere resoluties. Een van de nieuwe toepassingen is het 90Hz-scherm van de OnePlus 7 Pro.

Direct bij het uit de doos halen van de OnePlus 7 Pro kreeg ik het wow-gevoel. Niet alleen is het een enorm scherm (qua formaat), maar het scherm is ook nog eens razendsnel. Het is moeilijk om uit te leggen wat het verschil is, daarvoor moet je het toestel zelf eens gebruiken. Vind je het niet nodig om de hogere verversingssnelheid te gebruiken? Dan kan je het ook uitschakelen. Daardoor zou je in theorie batterij kunnen besparen. Hoe bevalt het scherm verder? Zowel qua kleuren als ook de helderheid van het paneel wist de OnePlus 7 Pro mij te verrassen. De afgelopen week was er nog vrij veel zon en het toestel heeft mij daar zonder enige problemen doorheen geholpen. Dat kan ook niet anders – OnePlus heeft immers een HDR10 en HDR10+-certificatie verkregen voor zijn AMOLED-scherm.

Eindelijk stereo-geluid

De afgelopen maanden heb ik met de Huawei Mate 20 Pro en P30 Pro doorgebracht. In het geval van de P30 Pro was er echter de omissie van stereospeakers. Sterker nog, heel veel high-end smartphones moeten het stellen zonder stereospeakers. Helaas valt de ervaring met een enkele speaker behoorlijk tegen. Gelukkig krijg je bij de OnePlus 7 Pro één speaker onderop het toestel, terwijl de tweede speaker zich aan de bovenkant bevindt. Dolby Atmos is volgens de Chinese fabrikant ook aanwezig voor de speaker. Of het goed klinkt? Dat zeker, in vergelijking met veel van de high-end smartphones is het werkelijk een verademing. Stereokanalen zijn goed te onderscheiden, al met al dus een bijzonder geslaagde toevoeging: dat zou ik vaker willen zien.

Bij het gebruiken van de telefoon staan de speakers echter niet bovenaan: die plaats is nog altijd gereserveerd voor de SoC en het RAM- en opslaggeheugen. Wil het een beetje vooruitkomen? Ik kan je verzekeren dat het toestel razendsnel aanvoelt. In vergelijking met de Huawei P30/Mate 20 en de Google Pixel 2XL zie je de voorsprong die OnePlus heeft op toestellen uit voorgaande jaren. Of, zoals in het geval van de P30 Pro, over toestellen die pas recent op de markt zijn verschenen. Het laden van pagina’s en UI-elementen gaat nu net wat sneller. Als snelheid gewenst is, en daar smacht ik zeker naar, dan is de OnePlus 7 Pro zeker een aanrader – de 12GB RAM in mijn exemplaar maakt het verhaal af.

Snellere vingerafdrukscanner

Het was geen gemakkelijke tijd voor de OnePlus 6T. Het toestel ontving veel kritiek voor zijn slome in-display vingerafdrukscanner. Deze kritiek was overigens geheel terecht: het was een van de eerste in-display vingerafdrukscanners. Andere toestellen, zoals de Huawei Mate 20 Pro en Xiaomi Mi 9, hebben last van hetzelfde euvel. Gelukkig staat technologie niet stil en zo ook de scanners niet. In het geval van de OnePlus 7 Pro is deze echt een stuk sneller geworden. In de praktijk levert dat een veel snellere scanner die ook een stuk minder foutgevoelig is. In mijn geval lijkt de scanner van OnePlus zelfs minder foutmeldingen te geven – let wel, voor iedere persoon kan deze ervaring anders zijn.

Gezichtsherkenning is bij de OnePlus 7 Pro ook een optie. Voor de ontgrendeling wordt de camera aan de voorkant gebruikt. Ditmaal heeft OnePlus gekozen voor een pop-up selfiecamera, met een motor om hem uit de behuizing te laten komen. Door deze wijziging is het scherm zo goed als vrij van randen, al moet je dus wel leven met een camera die uit de behuizing komt. OnePlus zegt de sensoren in de smartphone te gebruiken om actief een val te herkennen. In mijn eigen test bleek dit systeem prima te werken. Toch hebben motoren geen oneindige levensduur. Je zou de camera tot 300.000 keer kunnen openen voordat er iets mis kan gaan. Tja, het blijft mechanisch en ik ben er geen fan van. Wel moet ik toegeven dat het een goede stap is in de richting van randloze schermen.

Nu is het tijd om te kijken naar de kwaliteit van de camera in de pop-up module. In mijn praktijktesten komt de selfiecamera vrij goed uit de test. In de donkerste situaties valt de kwaliteit ietwat tegen, maar dat valt te verwachten voor een selfiecamera. Verder zijn er aan de achterkant nog drie camera’s aanwezig: een 48MP-sensor, gecombineerd met de 8MP-telefotocamera en 16MP-camera met een groothoeklens. In alle gevallen maken de camera’s, zo blijkt uit mijn eerste testresultaten, prima foto’s. In mijn volledige review zal ik ook dieper op de drie verschillende camera’s ingaan – met onder andere een aantal samples van de camerasensoren.

Kopen, of toch maar de OnePlus 7?

Gezien de status van de telefoon is het altijd wat moeilijker om hem in het openbaar te gebruiken. Toch heb ik afgelopen week getest wat ik kon testen en ik ben verrast. Ik ben verrast wat je in 2019 bij OnePlus kan halen voor 709 euro. Nee, het is niet meer de prijs van de OnePlus One uit 2014, maar dat toestel had ernstigere problemen… Dit jaar laat OnePlus wederom zien dat het een volwassen bedrijf is, klaar voor innovatie. Een randloos scherm? Dat kunnen ze. Een scanner in het scherm? Prima. Een grotere batterij? Tuurlijk, en niet te vergeten de verbeterde camera’s. Het is er werkelijk allemaal. Daar betaal je nu eenmaal voor, dat zal even pijn doen aan je portemonnee, maar het is het waard. Op basis van mijn eerste testen is de OnePlus 7 Pro dan ook een zeer goede aankoop – waar je 709 (6GB/128GB), 759 (8GB/256GB) of 829 euro (12GB/256GB) op stuk kan slaan.

Bespaar je liever wat geld, dan kan je terecht bij de OnePlus 7, in essentie een nieuwe versie van de OnePlus 6T. Het toestel bevat nieuwere hardware en dual-speakers als je hem in vergelijking stelt met de 6T uit 2018, de batterij heeft nog altijd dezelfde capaciteit (3.700 mAh). Tegelijkertijd is de prijs er niet naar, je zal er namelijk 559 of 609 euro voor betalen, dit is afhankelijk van de gekozen opslagconfiguratie: 128 of 256GB-opslaggeheugen. Ter vergelijking, de 6T werd tot voorkort verkocht voor 559 en 639 euro in dezelfde opslagconfiguraties. Je mist jammer genoeg wel een aantal kleuropties. Nebula Blue en Almond zijn simpelweg niet beschikbaar bij de goedkopere variant uit de OnePlus 7-serie. Al met al dus voldoende om te kiezen, vermoedelijk zal ik binnenkort ook mijn handen leggen op een OnePlus 7.

hands-onmobieloneplusOnePlus 7OnePlus 7 Proreview

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken