Facebook stelt restricties op voor livestreamen om misbruik te voorkomen

Facebook wordt steeds vaker als platform gebruikt om haat te zaaien en schade aan te brengen in samenlevingen – nieuwe restricties moeten helpen om deze problematiek voor Facebook in te dammen.

Bij de aanslagen in Christchurch, New Zeeland, werd het op een pijnlijke manier duidelijk wat het effect kan zijn van een livestream op de samenleving. De aanslag werd namelijk langdurig via het platform live weergegeven. Beelden van de aanslag werden vervolgens relatief snel verwijderd – volgens de socialmediagigant hebben slechts een beperkt aantal mensen de beelden gezien – toch werkt het nu aan maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen. Dinsdagavond heeft Facebook de maatregelen, die worden geïmplementeerd in de vorm van restricties, aangekondigd: het zou daarmee misbruik willen voorkomen.

Facebook: “One strike-policy”

Volgens de blogpost van Facebook zou het gaan om een one strike’-policy. Daarbij verliezen gebruikers, na éénmaal de fout in te zijn gegaan, het recht om op Facebook te livestreamen. Het bedrijf verstaat onder fouten ‘het overtreden van de regels die gelden binnen de community’. Vervolgens zal er voor een vastgestelde periode een blokkering worden opgelegd voor het livestreamen. Het zal overigens niet zo zijn dat de overtreding plaats moet vinden tijdens het livestreamen – het plaatsen van een link naar extremistische of andersoortige aanstootgevende content op je profiel is al voldoende.

Dezelfde blokkeringen gelden ook voor een nieuw beleid dat het bedrijf recent heeft opgesteld. Het gaat, om precies te zijn, om de ‘Dangerous Individuals and Organisations’-policy. Daarbij worden mensen of organisaties, die Facebook of Instagram als het platform gebruiken om haat te promoten, geblokkeerd of verwijderd van deze platformen. Worden ze niet geblokkeerd, dan verliezen ze door Facebooks voorgestelde restricties het recht om te livestreamen. Guy Rosen, de VP van integriteit binnen Facebook, laat weten dat de maatregelen binnenkort ook betrekking zullen hebben tot het creëren en verspreiden van advertenties binnen zowel Facebook als Instagram.

Samenwerking universiteiten

In de blog laat Rosen vervolgens weten dat het Facebooks doel is om “het risico op misbruik van Live te voorkomen, terwijl we mensen juist de kans willen geven om Live dagelijks op een positieve manier te gebruiken”. Hij vervolgt door te stellen dat de terroristische aanslag in Nieuw-Zeeland het team aan het denken heeft gezet “sinds de gruwelijke aanslagen in Nieuw-Zeeland, zijn we aan het kijken wat we kunnen doen om het verspreiden van haat en het toebrengen van schade te beperken of voorkomen”. Er zal samen worden gewerkt met meer onderzoekers en universiteiten om in de toekomst risicovolle beelden sneller te kunnen herkennen– een investering van 7,5 miljoen dollar, aldus Facebook.

misbruikmobielontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken