Google gaat in beroep tegen Europese AdSense concurrentie-boete
Google is sinds 2016 onderdeel van een reeks onderzoeken. Daarbij ligt de focus van Margrethe Verstager, Europees Commissielid op het Concurrentie-terrein, op de oneerlijke concurrentiestrijd die Google voert met andere bedrijven. Het bedrijf kreeg verschillende boetes van de Europese Commissie uitgereikt; in totaal ontving het sinds 2016 al drie boetes. In twee eerdere gevallen is de zoekgigant in beroep gegaan tegen de boetes, dat is niet anders met de laatste boete. In de Britse krant The Telegraph, is te lezen dat Google direct in beroep zal gaan tegen het besluit van de Commissie.
In maart bereikte de Europese Commissie het einde van drie jaar aan onderzoeken naar Google. Als afsluiter heeft de Commissie een boete uitgedeeld van 1,49 miljard euro. Het bedrijf ontvangt deze boete omdat het zijn macht zou misbruiken om externe partijen weg te vagen. Zo was het mogelijk om een zoekbalk van Google op je website te plaatsen, maar tot 2016 alleen als je akkoord ging met de regelementen van AdSense. Zo moeten bedrijven een minimaal aantal AdSense-advertenties op hun websites plaatsen én dan specifiek op de meest winstgevende plekken. Verder was het verplicht om toestemming van Google te ontvangen voordat advertenties van andere diensten geplaatst konden worden.
Europees Gerechtshof inzake Google
Google gaat in beroep omdat het niet met de Commissie in één lijn staat met de boete die het heeft opgelegd, de boete is volgens de zoekgigant te hoog voor de gedragingen. Het Europese Gerecht zal zich in zijn uitspraak laten weten of de boete terecht is én of de boete in lijn is met eerdere zaken. Er is nog geen termijn bekend waarin het Gerechtshof uitspraak zal doen inzake het hoger beroep. Er is in elk geval nog voldoende voortgang in het proces tegen Google, daarbij mag het ook flinke boetes betalen. Voor een zaak waarin Google misbruik maakt van zijn macht door het verplicht leveren van zijn browser en zoekmachine in Android, moet de Amerikaanse zoekgigant 4,3 miljard euro inleggen.