Facebook geeft vergoeding om gebruikersdata op je telefoon in te zien
Facebook kwam een paar maanden terug controversieel in het nieuws door de Research-app. Door middel van deze apps hoopte Facebook gebruikersdata te kunnen verzamelen, om deze data vervolgens in te kunnen zetten voor ‘het verbeteren van de gebruikerservaring’, maar natuurlijk ook voor het verbeteren van de advertentiemogelijkheden bij de socialmediagigant. Inmiddels is er een nieuwe app om de afgesloten Research-app te vervangen. Wederom zal het bedrijf geld betalen om je gebruikersdata in te zien. Facebook laat weten dat het de werkwijze voor de applicatie deels heeft aangepast, zo kunnen nieuwe gebruikers voortaan alleen meedoen als ze achttien jaar of ouder zijn.
Dataverzameling door Facebook
Met de Study-applicatie hoopt Facebook te achterhalen welke apps mensen gebruiken, verder kan de applicatie in de gaten houden hoe lang men deze apps gebruikt. Ook wil Facebook graag weten in welk land je aanwezig bent en of je mogelijk specifieke functies van applicaties gebruikt, naast veel andere elementen. Het bedrijf heeft maatregelen getroffen om je persoonlijk data te beschermen, het zal namelijk geen specifieke content in kunnen zien, waaronder wachtwoorden, berichten en specifieke websites die je bezoekt. Of je deze claims zomaar moet geloven is weer een heel ander punt – het blijft een applicatie die in principe toegang verkrijgt tot al je gebruikersdata.
Zoals eerder aangegeven heeft Facebook geleerd van zijn eerdere fouten, en heeft het met Study een aantal oplossingen gebracht. Onder 18 jaar kan je voortaan niet meer participeren in de app. In de Research-app was het voor kinderen onder de achttien nog wel mogelijk met ‘toestemming van de ouders of verzorgers’. Facebook zal de leeftijd van de gebruikers verifiëren door het bekijken van de leeftijden op hun profielpagina van Facebook. Een deelname onder de achttien heeft tegelijkertijd weinig zin, het ontvangen van de vergoeding zal namelijk via PayPal plaatsvinden. Voor het aanmaken van een PayPal-account moet je minimaal achttien zijn, waardoor het systeem relatief waterdicht is.
Research-app
Naast de verhoging van de minimale leeftijd, werkt de Study-app ook alleen op Android-telefoons. Bij het verzamelen van gebruikersdata via de Research-app, maakte het bedrijf gebruik van een zeer specifiek certificaat op iOS voor het omzeilen van de App Store. Nadat het was uitgelekt besloot Apple om het certificaat te blokkeren, tenzij Facebook zou stoppen met het verzamelen van deze gevoelige gebruikersdata. Vooralsnog verschijnt de app alleen in India en de Verenigde Staten. De kans dat app ooit in Europa verschijnt is, gezien onze strenge GDPR-wetgeving, zeer klein. Mocht je je ooit in de VS begeven, dan kan natuurlijk wel zoeken naar een uitnodiging voor het Study-programma.