Ga je naar China? Laat je eigen smartphone dan thuis
The Guardian, Motherboard en The New York Times meldden dat Chinese douane-agenten spyware op de smartphones van toeristen hebben geïnstalleerd.
Toeristen worden geviseerd
Douane-agenten hebben aan China’s grensposten aan toeristen gevraagd om hun smartphone met bijhorend paswoord in te leveren. De agenten zouden na afgifte verdwijnen in het niets om geheimzinnige tests uit te voeren op de smartphone, volgens getuigen.
Bij iPhones zouden de agenten het toestel in een computer pluggen die dan alle inhoud van de iPhone scant. Bij Android-toestellen installeren de agenten zelfs software waarmee ze alle inhoud op het toestel kunnen scannen én opslagen.
Specifieke spyware-app
De app zou BXAQ of Feng Cai heten en verzamelt alle contacten, oproepgeschiedenis, kalender, mails, sms’en, WhatsApp-berichten, gebruikersnamen van andere apps enz. Kortom de hele smartphone wordt praktisch gekopieerd en dan geüpload op een server van de douane en de Chinese autoriteiten. De app zou ook actief op zoek gaan naar inhoud dat extremisme bevat zoals bv. ISIS-geschriften, Koran-geschriften en zelfs de muziek van een Japanse metal band.
Vergeetachtige agenten
Normaal is het de bedoeling dat de agenten na controle de app ook weer verwijderen. Maar blijkbaar zouden de heren dat in redelijk veel gevallen gewoon ‘vergeten’. De vraag is nog maar of dat natuurlijk opzettelijk gebeurt. De gehele procedure zou zich voornamelijk voordoen aan de grens tussen China en Kirgizië.
De Oeigoeren
De laatste jaren zou dit soort controles echter al vaker zijn gebeurd. En voornamelijk in de Xinjiang-regio. Dat is een grote provincie in het Noord-Westen van China en grenst aan Kirgizië, Tadjikistan, Pakistan en het meest Noordelijke stukje van India.
Eén van de redenen dat de Chinese autoriteiten deze strenge controles uitvoeren heeft te maken met de Oeigoeren, een minderheidsgroep die in de Xinjiang-regio wonen. China verliest al langer de controle over deze bevolkingsgroep en wil die controle dus terughalen. Dat doen ze door bv. Oeigoerse kinderen in opleidingskampen te steken waar ze Chinees leren en met de Chinese waarden en normen in contact komen.