Nieuws

Dan toch ‘diepe banden tussen Huawei en Chinese overheid’

Huawei blijft ontkennen maar nu zou er nieuw bewijs zijn die de banden tussen het bedrijf en de Chinese autoriteiten aantoont.

De Engelse denktank Henry Jackson Society heeft onderzoek gedaan naar de gelekte cv’s van Huawei-werknemers. Daaruit is gebleken dat veel werknemers veel diepere banden hebben met de Chinese overheid en het leger, dan algemeen geweten is.

Belangrijke figuren

Volgens dat onderzoek zouden de werknemers met die banden belangrijke sleutelfiguren in het Chinese bedrijf zijn. Die spilfiguren zouden een sterke achtergrond hebben die gelinkt wordt met Chinese militaire en spionage-activiteiten. Volgens CNBC zouden “bepaalde werknemers direct gelinkt worden aan het hacken en bespioneren van Westerse bedrijven”.

De studie van de Engelse denktank doet weer heel wat stemmen opgaan over de banden van Huawei met Chinese autoriteiten. Veel overheden en instituten beschuldigen het bedrijf er al langer van te diepe banden te hebben met het leger en de overheid maar de Chinese smartphonemaker ontkent dat in alle talen.

Verschillende landen (ook in Europa) zijn bezorgd over het feit dat Huawei achterpoortjes zou geïmplementeerd hebben in de software van zijn smartphones en 5G netwerkapparatuur. Ook daar ontkent het bedrijf in alle talen dat het iets van spionage-activiteiten zou uitvoeren.

“Dit is het bewijs van de relatie tussen Huawei en de Chinese autoriteiten.”

Eerdere ervaring

Uit het onderzoek van Christopher Balding bij de Engelse denktank blijkt dat bepaalde werknemers eerder aan de slag waren bij het People’s Liberation Army, het Chinese leger dus. Diezelfde man kon direct gelinkt worden aan militaire wapens voor ruimte-, cyber- en elektronische oorlogvoering. Ook zou er een werknemer zijn die bijvoorbeeld tegelijkertijd voor Huawei als het Chinese leger werkt en daar meewerkt aan verschillende onderzoeksprojecten. Volgens Balding is “dit het bewijs van de eerdere bezorgdheden rond de relatie tussen Huawei en Chinese autoriteiten”.

De achterdeur

Meestal komt enkel goed volk via je achterdeur. In dit verhaal is dat niet zo. Bovendien hebben ze in dat onderzoek verschillende werknemers gevonden die bij Huawei zouden gewerkt hebben en voordien ook verantwoordelijke waren bij de overheid voor spionage-activiteiten en geheime diensten. Volgens Balding zou aan de hand van een heleboel technische terminologie gebleken zijn dat er inderdaad actief ‘achterdeuren’ werden ontwikkeld in de soft- en hardware van Huawei. Het staat er niet letterlijk in met het woord ‘achterdeur’ maar het komt er wel op neer.

Balding wil wel duidelijk benadrukken dat ze nog geen direct bewijs hebben dat de Chinese overheid zou opgedragen hebben aan Huawei om deze illegale activiteiten door te voeren. Wel stelt hij dat er aan de hand van de bewijzen in het onderzoek bepaalde conclusies kunnen worden getrokken.

Huawei reageert

In het onderzoek haalt Balding slechts enkele voorbeelden en cv’s naar boven. Op basis daarvan stelt Huawei dat het te weinig informatie heeft om de echtheid van Baldings stellingen en materiaal te achterhalen. Op die manier kan het dus niets bevestigen of ontkennen. Wel benadrukt het bedrijf dat het bij de aanwerving van personeel de achtergrond en/of banden met militaire instellingen goed nakijkt. Er wordt ook gesteld dat het in China bij veel bedrijven gebeurt dat ex-militairen aan de slag gaan bij privé-bedrijven na een bepaalde tijd. Ik weet niet of ik dat laatste als geruststellend moet interpreteren.

5G wereldwijd

Momenteel bekijken verschillende landen of ze in zee willen gaan met de 5G-apparatuur van Huawei. Zo hebben Australië en de Verenigde Staten al laten weten dat ze Huawei’s apparatuur volledig bannen. Echter hebben vorige week een aantal landen nog contracten afgesloten met de Chinese netwerkgigant.

Beveiligingbusinesshuaweiinternetnieuwsspionage

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren