Strijd om internet: Orange en de Belgen
Gisteren lanceerde het BIPT een nieuwe regeling in verband met de prijszetting van telecomoperatoren in ons land. Telecomoperatoren die geen eigen netwerk hebben moeten in de toekomst een pak minder betalen voor de huur van dat netwerk. Zo hoopt de Belgische telecomregulator de markt open te gooien en meer concurrentie te faciliteren. Het Franse Orange is een goed voorbeeld van een operator die hier voordeel uit zal halen. Orange huurt het netwerk van Telenet voor zijn internet- en tv-aanbod. Voorheen huurde Telenet op zijn beurt het Orange-netwerk voor zijn mobiele diensten, maar heeft die samenwerking nu stopgezet na de overname van Base.
Het BIPT heeft ook concrete prijzen aangegeven in zijn verklaring. Zo gebruikt het een fictief voorbeeld waarbij er een prijsdaling mogelijk is van 20.29 euro per klant per maand naar 12.61 euro. Dat is een enorm verschil voor zowel de operator als de consumenten. Inderdaad, de nieuwe regeling zou ervoor moeten zorgen dat er meer concurrentie op de markt komt in België waardoor ook voor ons de prijzen zullen dalen.
“De beslissing van het BIPT is een kans voor Orange en Mobile Vikings.”
De ambitie van het BIPT
Het nieuwe plan van onze telecomwaakhond is zeer ambitieus. Maar dat moet ook in zo’n sector waar alles zo snel verandert. Volgens hen is de kwaliteit van onze netwerken zeer goed maar rechtvaardigt dat de hoge prijzen en jaarlijkse prijsverhogingen echt niet.
Volgens David Vagman, ING-analist, zal de impact voornamelijk voelbaar zijn in Vlaanderen. Hier heeft Telenet een stevige klantenbasis en ook in Brussel. Daardoor heeft het bedrijf een lage eenheidskost maar via de nieuwe regeling zullen de tarieven daardoor drastisch zakken. In heel de Europese Unie daalde het prijskaartje van breedbandinternet met 3 procent terwijl het in België rustig met 2.7 procent steeg. Dat probleem wordt dus nu hopelijk opgelost.
En daar is Orange
De nieuwe wetgeving – die overigens nog moet gecontroleerd worden door allerlei instanties – geeft kleinere operatoren de mogelijkheid om hun marktaandeel in Vlaanderen te versterken. En dan spreken we voornamelijk over Mobile Vikings en Orange. Vooral die eerste gaf eerder al aan dat het bedrijf bekijkt of er iets te rapen valt in de wereld van digitale tv en breedband internet. Echter zijn daar nog geen concrete plannen van de grond gekomen.
Mobile Vikings lokte nog niet zo lang geleden controverse uit met zijn ‘onbeperkt’ abonnement voor maar 29 euro. Ook op die manier kunnen providers proberen de markt open te breken in de strijd om telecomprijzen in Vlaanderen te doen dalen.
Orange LOVE
Orange geeft dan weer aan dat ze bekijken hoe ze aparte diensten kunnen aanbieden in ons land. Momenteel biedt het bedrijf met zijn LOVE-pakket enkel een totaalpakket aan tv, internet en mobiele telefonie. Michaël Trabbia, CEO Orange België, verteld aan De Tijd dat Orange voor het eerst ruimte ziet voor ontbundeling. Het LOVE-pakket is een triple-play-aanbod en de telecomoperator wil nu ook bv. breedbandinternet los gaan aanbieden, waarbij de klant dus niet meer verplicht is om ook een mobiel abonnement bij Orange af te sluiten.
Maar de telecomoperator met Franse wortels heeft het niet gemakkelijk in België. Het moet opboksen tegen grote concurrenten Proximus en Telenet, die al jaren een vaste waarde zijn in ons land. Het bedrijf startte 2019 al met rode cijfers door het wegvallen van de huurinkomsten via Telenet. Ook lanceerde het nog maar recent zijn LOVE-pakket waardoor de opstartkosten nog heel hoog liggen en het product nog niet rendabel genoeg is.
“Een prijsdaling is mogelijk van 20.29 euro naar 12.61 euro.”
Rooskleurige toekomst
Toch heeft de beslissing van het BIPT Orange munitie gegeven om eerlijker te vechten tegen Proximus en Telenet. Orange heeft naar verwachtingen een positieve groei in het klantenbestand en in de jaarlijkse omzet.