Nieuws

Na Google: ook Apple-medewerkers horen onbedoelde gesprekken via Siri

The Guardian bericht dat Apple-medewerkers heel wat vertrouwelijke gesprekken zouden beluisteren. Net zoals bij Google Assistant is dat uiteraard niet de bedoeling en kunnen enkel gevraagde commando's worden gebruikt om Siri te verbeteren.

Het zit nog redelijk fris in ons geheugen. Begin deze maand kwamen de VRT en het Nederlandse NOS naar buiten met het verhaal dat Google-medewerkers meeluisteren naar de commando’s die je geeft aan Google Assistant. Uiteraard is dat niet live of direct, maar worden die geluidsfragmenten achteraf geanalyseerd. Bovendien gaven de medewerkers aan dat ze vaak ook vertrouwelijke gesprekken van gebruikers horen die per ongeluk door de mazen van het net zijn gevallen. Dat verhaal zorgde voor heel wat opschudding en hetze waarbij de term privacy wederom trending werd.

Ondertussen zijn we zo’n drie weken verder en het leven gaat door. Mensen gebruiken nog steeds Google Assistant, het stof is gaan liggen en Google probeerde de schade nog te beperken in een officiële reactie. Uiteraard is Google niet de enige met een digitale assistent. Apple heeft zijn Siri en Amazon zijn Alexa.

Apple’s Siri luistert iets te vaak mee

Vandaag komt The Guardian naar buiten met gelijkaardig verhaal. Dit keer over Apple’s assistent Siri. Volgens een aantal bronnen, die niet bekend werden gemaakt, zou ook Apple mensen in huis hebben gehaald om Siri-gesprekken en commando’s te analyseren met het doel om de dienst elke dag weer beter te maken. Concreet betekent het dat medewerkers moeten nagaan of Siri misschien ongewild geactiveerd werd en of ze eigenlijk wel het juiste antwoord geeft.

In het verhaal van The Guardian vertellen verschillende bronnen dat ze vaak vertrouwelijke gesprekken over medische zaken, criminele activiteiten en tot slot ook seksuele handelingen tussen mensen aanhoren. Al deze zaken zijn uiteraard niet de bedoeling dat die gedeeld worden met Apple. Er zou wel een procedure zijn waarbij de medewerkers deze vertrouwelijke gesprekken moeten aangeven, echter worden deze behandeld als een technisch probleem en is het niet duidelijk wat er dan gebeurd met deze opnames.

“Privacy is een basisrecht van iedereen.” – Apple

Apple = privacy

Dit nieuws is uiteraard niet goed voor Apple’s imago. Vooral omdat het bedrijf al heel lang hamert op het belang van privacy en dat het een veel beter beleid heeft dan bedrijven als Google en Amazon. Om de schade te beperken laat de iPhone-bouwer weten dat het maar om een klein deel van alle opnames gaat. Het bedrijf stelt ook dat de privacy van de gebruikers die deze opnames hebben gemaakt niet in het gedrang komt, de geluidsfragmenten zouden beperkt toegankelijk zijn.

Los daarvan geeft Apple wel nergens aan dat het zijn opnames laat analyseren door medewerkers, ook zij zullen dus een aanpassing moeten doen in hun privacy-verklaring. Op de website waar ze hun privacybeleid in het lang en breed uitleggen, zijn ze van mening dat privacy een basisrecht is van iedereen. Als je dat leest, dan weet je dat er voor Tim Cook nog wat werk aan de winkel is om van Apple een ware privacy-voorvechter te maken.

Applebusinessgoogle assistantinternetmaatschappijnieuwsontspanningprivacysiri

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken