Nieuws

Telenet ziet geen verdienmodel in 5G

De Belgische provider Telenet ziet momenteel nog geen opportuniteiten in het nieuwe 5G-netwerk. De wereld doet er alles aan om het nieuwe netwerk aan te leggen, maar er moet ook kritisch over nagedacht worden.

Iedereen spreekt erover, iedereen schrijft erover en Huawei en Nokia zijn er volop mee bezig: 5G. Het nieuwe supersnelle internet dat de wereld gaat veranderen. Providers moeten erin investeren, overheden moeten licenties toestaan, bedrijven moeten 5G-klare producten afleveren en zelfs auto’s moeten ermee kunnen communiceren. Kortom, 5G zal een effect hebben op iedereen.

Althans dat is toch wat iedereen graag wil. Telenet denkt daar anders over, het ziet namelijk niet meteen een verdienmodel in de nieuwe mobiele netwerkinfrastructuur. ‘Wie een zakenmodel heeft, mag het ons doorsturen’, klinkt het bij Telenet.

Telenet: ‘Prijzen gaan door het dak’

Volgens Ann Caluwaerts, VP voor de corporate affairs bij Telenet, rijzen de kosten van het spectrum de pan uit. In het VK betaalden operatoren samen zo’n 1,53 miljard euro en in Duitsland een recordbedrag van 6,55 miljard euro voor 5G-frequenties. Er worden dus enorme bedragen betaald om nog maar toestemming te krijgen tot het 5G-spectrum, daarmee heb je dus nog niet eens materiaal aangekocht. Het probleem is dat er momenteel ook nog geen commerciële mogelijkheden zijn om terug te verdienen aan de forse investeringen in het nieuwe mobiele datanetwerk.

Volgens Caluwaerts moet je als bedrijf voor zo’n forse investeringen een terugverdienmodel hebben en eventueel een meerprijs vragen voor klanten die hiervan gebruik willen maken. Momenteel kan dat niet, dus zitten we met een probleem, aldus Caluwaerts.

‘Wie een zakenmodel heeft, mag het ons doorsturen.’ Erik Van den Enden, financieel directeur bij Telenet

5G kan de toekomst worden, maar…

Je moet er als bedrijf geld mee kunnen verdienen. En Telenet zou niet alleen zijn. Ook Proximus stelt de zakelijke markt prioriteit moet krijgen. Woordvoerder Fabrice Gansbeke stelt dat in de eerste plaats de vraag vanuit de bedrijfswereld moet komen om 5G voor bepaalde toepassingen in te zetten. ‘De huidige netwerken zijn momenteel sterk genoeg om de vraag van de consument op te vangen, verteld Gansbeke aan de Standaard.

Toch wil Telenet nog benadrukken dat ze de deur voor 5G zeker niet dichtdoen. Uiteindelijk is het ook nog niet dringend zegt Caluwaerts. ‘Er is nog niet eens een spectrumveiling, vertelt ze. Ten vroegste in 2020 zal er een nieuwe datum vallen voor de veiling en Telenet zal daar zeker aan deelnemen zegt woordvoerder bij Telenet, Stefan Coenjaerts.

De grote Belgische provider van mobiele en vast internet zal op termijn zeker gaan investeren in het 5G-spectrum maar wil er duidelijk kritisch over nadenken. Vooral dan over het terugverdienmodel uiteraard.

5gbusinessfinancieelnieuwsontspanningtelenet

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren