Microsoft, Google en Intel vormen alliantie voor databescherming
Je zal het waarschijnlijk al vaker gelezen hebben. Data is de nieuwe olie of het nieuwe goud. Recent behaalde data meer waarde dan een vat olie. Wat daar nu allemaal van aan is laten we in het midden. Wat we wel weten is dat dagelijks tonnen data worden aangemaakt en gebruikt. In de meeste gevallen wordt die data opgeslagen op het toestel zelf of wordt ze verzonden naar beschermde servers.
Amerikaanse zwaargewichten
Echter spenderen veel bedrijven voornamelijk energie aan de bescherming van data die is opgeslagen. Maar vaak wordt vergeten dat data ook op het moment zelf vatbaar is voor ongewenste indringers. Op de moment dat je aan het werk bent in een app, online of andere digitale activiteit creëer je data, en het zijn ook die momenten waarbij je als gebruiker beschermd moet zijn.
Daarom lanceren Google, Intel, Microsoft en een kleine tien andere bedrijven het Confidential Computing Consortium. Een organisatie die tools en adviezen wil gaan ontwikkelen op een open-source manier om zo écht private data te gaan garanderen. In een ideale wereld betekent dat concreet dat je data van A tot Z beschermd blijft zonder dat er iemand kan meekijken.
“Gebruikers moeten van in het begin beschermd worden in hun workflow.” – Google
Linux
Zo zullen Microsoft en Intel een omgeving ontwikkelen waarin ontwikkelaars open-source applicaties kunnen bouwen die deze nieuwe vorm van databescherming gebruiken. Zo kan er meer ingezet worden op ‘serverloze’ applicaties waarbij de data beschermd kan worden op het toestel zelf. Volgens technologiewebsite Engadget zal de bekende Linux Foundation mee in het consortium stappen.
Echter heeft het consortium nog heel wat werk voor de boeg. Het is natuurlijk gemakkelijk om publieke verklaringen naar buiten te brengen met grootse woorden en plannen. De praktijk is echter vaak anders. Het is niet gemakkelijk om een open-source project als dit van nul op te zetten.